Folytatódik az M44-es építése, a munka jelenleg is zajlik.


A munkálatok állásáról Dankó Béla, Békés és térsége országgyűlési képviselője számolt be.

Az M44 Szentkirály- Lakitelek közel 5 kilométeres szakaszának döntő részén már aszfaltburkolat van, zajlik a pihenőhelyek aszfaltozása és a két autóút feletti híd építése is. A forgalomba helyezés várható időpontja 2024. második negyedév – tájékoztatott egyeztetésünk során a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

Az M44 Kecskemét-Szentkirály 32,2 kilométeres szakaszának építése idén kezdődött meg. Ezen szakaszon is 2x2 forgalmi sávos leállósáv nélküli autóút valósul meg, összesen 14 műtárggyal, mely csatlakozik az építés alatt lévő Szentkirály-Lakitelek szakaszhoz. A megvalósítás az 5 sz. főúton létesítendő turbó típusú körforgalommal kezdődik, mely biztosítja a csatlakozást az M5 autópályával a Kecskemét- Észak autópálya csomóponton keresztül. A szakasz elején egy egyszerű pihenőhely is épül. A keresztező utak és földutak az autóút felett, a Cegléd- Szeged vasútvonal a tervezett autóút alatt kerülnek átvezetésre. Továbbhaladva a nyomvonal külön szintű csomóponttal keresztezi a 441 sz. főutat. A szakasz végén csatlakozik a kivitelezés alatt álló Szentkirály- Lakitelek szakaszhoz.

A szakaszon jellemzően a nagy tömegű földmunka végzés zajlik, a műtárgyaknál pedig a próba cölöpözés. A forgalomba helyezés várható időpontja 2025. második negyedév.

Az M44 autóút megvalósításával 2x2 sávos gyorsforgalmi úti összeköttetés valósul meg az M5 autópályától, Kecskemét térségétől Békéscsabáig, távlatban pedig az országhatárig. Az út megépítésével Békéscsaba is bekötésre kerül a gyorsforgalmi úthálózatba.

Az M44 első szakaszát Tiszakürt és Kondoros között (61,0 km) 2019-ben adták át, mellyel kiváltásra kerültek a 44 sz. főút átkelési szakaszai (Cserkeszőlő, Kunszentmárton, Öcsöd, Békésszentandrás, Szarvas, Kondoros). 2020-ban elkészült a Kondoros- Békéscsaba (17,6 km) szakasz is. Az új Tisza-hidat is magában foglaló Lakitelek- Tiszakürt szakasz (10,0 km) 2021 decemberében került forgalomba helyezésre. Így jelenleg már több mint 88 km-en használható az M44 gyorsforgalmi út Lakitelek és Békéscsaba között.

Az M44-es kapcsolódóan több fejlesztés is megvalósul.

A NIF tájékoztatása szerint a kivitelezés alatt álló M44 Szentkirály- Lakitelek szakaszhoz további fejlesztések kapcsolódnak melyek segítik a forgalom lefolyását Kecskemét irányába. Ezek a következők (Kecskemét felől indulva):

44 sz. főút és a 445 sz. főút körforgalmú csomópontja („repülős körforgalom”) mellett közvetlen jobbra kanyarodóág kiépítése Békéscsaba irányából a Reptéri útra (épül 2023-ban)

44 sz. főút felújítása 445 sz. főút és 4622 j. út között (2022-ben megvalósult)

kétsávos „turbó” körforgalom építése a 44 sz. főút- 4622 j. út kereszteződésében („Fekete Gólya Étteremnél”) kerékpáros aluljáróval (közműkiváltások megkezdődtek, útépítés 2023-ban)

4622 j. Kecskemét-Lakitelek összekötő út felújítása a 44 sz. főút és a tervezett Szentkirály elkerülő között, párhuzamos kerékpárút építéssel (8,6 km)

Szentkirály elkerülő szakasz megvalósítása (2,9 km)

4623 j. Szentkirály-Tiszakécske összekötő út felújítása a tervezett Szentkirály elkerülő és az M44 autóút között, párhuzamos kerékpárút építéssel (4,1 km)

A kerékpárútnál töltés építés, aszfaltozás, árokképzés, a Szentirály elkerülőn töltésalapozás, földmunka, ill. teljes felületű régészeti feltárások vannak folyamatban.

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!