Mikrozöldségek termesztése indult a békési Agócs Kertészetben


A cél a fine dining étteremek konyhája.

Mi is az a mikrozöld vagy mikrosaláta? A manapság egyre elterjedtebb fine dining éttermek konyhái és séfjei a különböző ételkompozícióik díszítésére használják ezeket az apró méretű zöldségeket, melynek termesztésébe most a békési kertészet is belefogott.

Most még tesztfázisban vagyunk, kísérletezgetünk a mikrozöldekkel.

Retek, vörösretek, borsó, póréhagyma, rukkola de számos egyéb fajta is szóba került, termesztésük a vetőmag eredetétől fogva biológiai körülmények közt zajlik – tudtuk meg Varga Eriktől, az Agócs kertészet vezetőjétől.

 

Mi az a mikrozöld? Ha a definíciót nézzük, a mikrozöld (de nevezhetjük mikrosalátának is) valójában a növény hajtása.

 

Picike, ehető és még azelőtt aratják le, mielőtt rendes, kifejlett zöldséggé fejlődne. Számos zöldségféle alkalmas arra, hogy így termesszük, és akár másfél hét után már szedhető is.

 

Méretükhöz képest arányaiban magasabb a tápanyag tartalma, mint termőre fordult társainak. Varga Erik elmondta, a sikeres tesztek után tavasszal indulhat meg a békési mikrozöldségek termesztése.  

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!