Ezer hektár Békés környéki föld öntözéséről egyeztettek


A gazdák képviseletében Hódos Pállal, Laukó Imrével és Szatmári Tamással tárgyalt Polgár Zoltán alpolgármester.

 

Tovább folytatódik a közös munka a Békés határában lévő földek öntözésének megoldása érdekében.

 

Az aszály sújtotta területek öntözési megoldásainak bővítéséért fogott össze 23 békési gazda, hogy 1000 hektár területet a környező csatornákból nyert vízzel öntözhessenek. A Békés határában lévő területek közel 60 gazda tulajdonában vannak, azonban a száraz időjárás és a megváltozott klíma miatt azokon a földeken, ahol az öntözésre nem tudtak kellő anyagi erőforrást biztosítani, szinte száz százalékos veszteség keletkezett mind a kukorica-, mind a napraforgótermésben.

 

Akkor Hódos Pál, Laukó Imre és Kis András a többi gazda képviseletében azzal a kéréssel fordult hozzá, hogy engedélyezzék az érintett mintegy 5 kilométer hosszúságú csatornák kitisztítását, rendbe tételét.

 

Tavaly augusztusban helyszíni bejáráson jártak az érintett területen, hogy a földtulajdonos gazdákkal közös megoldást találjanak a terület öntözésére.

 

Az összefogás első eredményei már meg is vannak, hiszen a csatornát megtisztították, kiszedték onnan a fákat, bokrokat, és azt ledarálták. Most többek között a kotrás megszervezése az egyik feladat.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!