SAJTÓKÖZLEMÉNY 2023.01.20.


Szentháromság Plébánia Egyházközsége

Zárásnál tart a "BÉKÉSI POLGÁRI ESTÉK" BÉKÉSI KULTURÁLIS, SZABADIDŐS ÉS KÖZÖSSÉGI CÉLÚ RENDEZVÉNYEK ÉS PROGRAMOK előadássorozata (TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01442)

 

A Széchenyi Terv Plusz program keretében megvalósult „Békési Polgári Esték” programsorozat utolsó rendezvényei is sikeresen lezajlottak és a „Híd a madzagosok között” eszméjének továbbra is maradéktalanul eleget tettek.

Minden meghívottunk tökéletesen megfelelt a pályázati kiírásban megfogalma-zottaknak, és a vártnál is sokkal nagyobb érdeklődést vonzott. Az igen változatos formában elhangzottak tovább erősítették a hidat a békési emberek között, erősítve a felelős civil szemléletet. A próza, vers, zene elhangzása utáni szeretet-vendégség, beszélgetés is hasznosnak bizonyult, igazi városi agora vált belőle. Az estek ökumenikus volta megmaradt és város szerte elismertséget aratott.

A programsorozat november 7-én folytatódott, amikor Köllő Sándor atya, a Szeged-Csanádi egyházmegye cigánypasztorációért felelős munkatársaként látogatott el hozzánk és tartott előadást, meg válaszolt a kérdésekre. Izgalmas téma volt sok felvetéssel a jövő szempontjából is. A Kudlik Júlia és Szvorák Katalin november 27-i, majd január 11-i tervezett előadása végleg elmaradt halálesett miatt. December 7-én Dr. Gschwindt András következett, aki 80 évét meghazudtoló frissességgel tartott vetítéssel egybekötött érdekfeszítő előadást „Békéstől a csillagokig” címmel. A tanár úr ma is aktívan oktat az egyetemen, és a magyar műhold megalkotásának történetéről mesélt, rengeteg békési és mezőberényi szálat beleszőve történetébe. Itt sem maradt el a zene, a felajánlkozó békési óvónők kórusa igazi karácsonyváró hangulatot teremtett. A program folytatásaként december 18-án a Lumen Christi gospel kórus lépett fel advent utolsó vasárnapján. A városi adventi programsorozat legszínvonalasabb, a legjobb értelemben vett profi, mégis mélységesen emberi előadása volt az övék. Öröm, boldogság, Istenszeretet, hit, optimizmus áradt műsorukból. Alázattal és örömmel szolgáltak, példát mutatva az egész városnak. Az utolsó előadáson tényleg a csilláron is lógtak. A békési Kékkovács Mara és a városhoz rokonilag is kötődő Somlai Valéria előadása megérdemelte a vastapsot. Veretes versek és értékes dallamok, könnyek és mosolyok estje volt ez. Egyöntetű vélemény szerint az egész rendezvénysorozat méltó lezárása.

A projekt sikeres lebonyolítását a Békési Fiatalokért Egyesület biztosította, Serfecz Dávid vezetésével. Az rendezvényeneken több mint 1000 fő vett részt. Összességében a projekt hozzájárult a helyi társadalmi megújításához, az emberek közti kapcsolatok újrafelfedezéséhez, megerősítéséhez. Minderről bővebb információkat a www.bekesmatrix.hu oldalon olvashatnak, továbbá információk szerezhetők Juhos Józsefnétől, a projekt menedzsertől, tel: 06309037054.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!