Polgárőr fórum Békésen


Forrás: Virág István Emlékoldal
Helyszin: Békés
Megjelent: 2023 Február 10. ( Péntek ) 17:41
Módosítva: 2023 Február 10. ( Péntek ) 20:10
Öt vármegye, Békés, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar polgárőrei számára rendeztek fórumot pénteken délelőtt a békési polgármesteri hivatal dísztermében. Az eseményen dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke adott tájékoztatót a polgárőrség jelene és jövője címmel.

Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége elnöke köszöntőjében elmondta, ritkán nyílik lehetőségük a találkozásra, holott az egyeztetések, a meglévő szakmai kapcsolatok és barátságok ápolása, valamint erősítése nagyon lényeges.

Túros András hangsúlyos feladatnak nevezte, hogy a nehézségek ellenére fenntartsák a polgárőrség működőképességét 2023-ban is. Mint kiemelte, 2022 szervezetük legsikeresebb éve volt.

– Kiemelten kezeltük a határvédelem ügyét, és büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország kormánya először kérte fel az Országos Polgárőr Szövetséget egy állami, rendészeti feladat ellátására – tette hozzá dr. Túrós András. – Tagjaink az általános bűnmegelőzés mellett ezen a területen is kiemelkedőt nyújtottak, harminchat új egyesület alakult, stabilizálódott a létszámunk, és mindent megtettünk azért, hogy segítsük a rászorulókat.

Hozzátette, a 2023-as esztendő a polgárőrség egyik legnehezebb éve lesz, az infláció, az energiaválság, a migráció, az ukrán-orosz háború okozta problémák az egész társadalomra hatással vannak.

– Azt szeretnénk, hogy a válságos helyzet ellenére is magas szinten működjünk idén is – folytatta a gondolatot, majd kitért arra, hogy speciális civil szervezetnek számítanak, amely éppen feladatai miatt erősen kötődik az állami szervekhez, a kormányzathoz, a rendészeti szervekhez. Hangsúlyozta, az állami háttér mellett az önkormányzati, lakossági kapcsolatokat is erősíteni kell. Ennek kapcsán felvetette, hogy a hazai településeken felismerték-e mindenütt a polgárőrség jelentőségét. Nyomatékosította, nagy szükség van az erkölcsi, lokálpatrióta háttérre, amivel az egyesületek tagjai is jobban motiválhatók. Az országos elnök több felmerülő problémáról is szólt, egyebek mellett elmondta, a szervezetek létszáma jelentős, de a konkrét munkában már lényegesen kevesebben vesznek részt. A kiégés, illetve a motiváltság kérdését is érintette a téma kapcsán.

Dr. Túros András elmondta, egyre több olyan polgárőr egyesület akar tagként megjelenni a megyei és az országos szövetségben, amelyeket nem valók oda. Ezért kezdeményezték a Polgárőrtörvény olyan irányú módosítását, hogy legyen mérlegelési lehetőségük egy-egy szervezet befogadása kapcsán. Az OPSZ elnöke úgy vélekedett, az inflációt, az energiaválságot és az esetleges konkurenciát csak egységben lehet átvészelni.

A polgárőrvezető azt javasolta, hogy némileg térjenek vissza szervezetük őskorához, és kevesebb gépjárműves, több gyalogos, illetve vegyes, gyalogos-gépkocsis szolgálatot lássanak el. Kiemelte, a fő hangsúlyt a lakossági kapcsolatokra kell fordítani, nyugdíjasokkal, cégekkel, intézményekkel, civilekkel egyaránt tovább kell erősíteni az együttműködést, és így növelni a szervezet imázsát.

Felmerült annak kérdése, hogy esetlegesen módosítanák a jogszabályokat a drónok szerepének erősítése érdekében. Mint mondta, ez egyébként is divatirányzat, és a drónos videó megfigyelő rendszerrel ellenőrizhetnék a településeket. Ennek meg kell teremteni az adatvédelmi és a törvényi hátterét, hogy az eszköznek a megelőzésben és tetten érésben is szerepe lehessen.

Dr. Túrós András kifejtette, véleménye szerint a határszolgálatot továbbra is folytatni kell annak ellenére is, hogy jelenleg ahhoz pluszforrásokat nem tudnak hozzárendelni.

– Előre kell tekinteni, a jelenlegi helyzetben belső erőre, önbizalomra van szükség – fogalmazott, aminek kapcsán szólt az összetartozás, az együttműködés, az egység fontosságáról.

Az eseményen felszólalt Gyarmati Sándor megyei elnök is, aki a sikerekről és egy-két kudarcról is beszámolt.

Kálmán Tibor, Békés polgármestere, a polgárőrséggel ápolt kiváló kapcsolatot emelte ki. Részt vett az eseményen Dankó Béla országgyűlési képviselő, Vörös Ferenc r.ezredes Békés Vármegyei Rendőrfőkapitányság vezetője, Jánosi Péter r.ezredes Békési Rendőrkapitányság vezetője, dr. Bacsa Vendel, Békéscsaba jegyzője, valamint Kürti Sándor, Tarhos polgármestere. A fórumon több hozzászólás, kérdés is elhangzott.

 Forrás: Papp Gábor Beol.hu /részben/

 

Tételek: 1 - 20 / 38 (2 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!