Képek az áradó Kettős-Körösről


TÁJÉKOZATÓ A KÖRÖS-VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG ár- és belvízvédelmi helyzetéről 2023. március 2.

 

Hidrometeorológia

 

Február 17-19-e, valamint február 24-27-e között jelentős mennyiségű csapadékterhelés érte a Körösök hegyvidéki vízgyűjtőjét. A legtöbb csapadékot a Fehér-Körös (Honctő 69,2 mm) és a Fekete-Körös (Biharfüred 173 mm) vízgyűjtőjén mérték. A csapadék jelentős része eső formájában hullott, csak a február legvégén érkező hidegfront miatt kezdődött havazás, mely hatására a Fehér-Körösön Honctőnél a hóvastagság maximális értéke 12 cm, a Fekete-Körösön vízgyűjtőjén Biharfüreden 77 cm volt. A mai napon a felmelegedés hatására Honctőn már nincs mérhető hó, Biharfüreden 57 cm a hóvastagság.

 

Hidrometeorológia

 

A fenti csapadéktevékenység, valamint a hóolvadás hatására több árhullám indult el a Körösökön. A február 17-19 között kialakult árhullámok magyar területen sehol sem haladták meg az I. fokú készültségi szintet, a hónap végén érkező újabb árhullám azonban magyar területen már telt mederre érkezett, ezért a Fehér-, Fekete- és Kettős-Körösön is I. fok feletti vízállás tetőzések alakultak ki. A Sebes-Körös és a Berettyó vízgyűjtőjét is elérte az említett két csapadékzóna. A romániai sebes-körösi tározókból folyamatos vízeresztés történik, 80 m3/s körüli vízhozammal, mely jelentősen befolyásolja a Sebes-Körös tetőzését.

 

Az Országos Vízjelző Szolgálat adatai és a román vízállás-előrejelzések alapján bekövetkezett- és várható helyzet:

 

Folyó

Állomás

Tetőzés

Készültségi fok

Időpont

Vízállás

Fekete-Körös

Ant

február 28.

566 cm

I. fok.

(I. fok 500 cm)

Fekete-Körös

Remete

március 2.

516 cm

I. fok.

(I. fok 500 cm)

Fehér-Körös

Gyula

március 2.

382 cm

I. fok.

(I. fok 350 cm)

Kettős-Körös

Békés

március 2.

623 cm

I. fok.

(I. fok 550 cm)

Hármas-Körös

Gyoma

március 3.

560 cm +-20 cm

I. fok.

(I. fok 550 cm)

Hármas-Körös

Szarvas

március 4.

600 cm +-20 cm

I. fok

(I. fok 600 cm).

Sebes-Körös

Körösladány

március 3.

430 cm +-20 cm

I. fok.

(I. fok 400 cm)

Berettyó

Szeghalom

március 3.

300 cm +-20 cm

I. fok.

(I. fok 300 cm)

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő 5 napban nem várható jelentős csapadék a Körös vidéken, azonban a következő 3 nap meleg időjárása következtében intenzív hóolvadásra van kilátás, amely jelentős vízszintemelkedést már nem okoz, de lassítja az árhullám levonulását.

 

 

 

 

Árvízvédelem

 

A hidrológiai helyzetre való tekintettel március 1-jén 12.00 órától I. fokú készültséget rendeltünk el a Fehér-Körösön és a Kettős-Körösön, március 2-án 6.00 órától pedig a Sebes-Körös alsó szakaszán.

A KÖVIZIG működési területén lévő, 341 km hosszú I. rendű árvízvédelmi töltésből 137 km hosszon tartunk I. fokú készültséget, ezen védelmi szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a vízmércék olvasása és a segédőri figyelőszolgálat ellátása.

 

Belvízvédelem

 

A Körösök vízgyűjtőjén lehullott csapadékok miatt folyóinkon árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, az összegyülekező belvizet a szivattyútelepek emelik a folyókba. A szivattyúzásokat - szükség szerint - a legminimálisabb mértékben végeztük.

 

Jelenleg igazgatóságunk 3 belvízvédelmi szakaszán van I. fokú készültség érvényben: a 12.04. Holt-Sebes-Körösi, a 12.08. sz. Élővíz-csatornai és a 12.09. sz. Mezőberényi belvízvédelmi szakaszokon.

 

 

 

 

Szabó János

igazgató


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!