GAZDASÁGI ÉVNYITÓ GYULÁN LÁZÁR JÁNOS MINISZTERREL


Gazdasági évnyitó fórumot tartott a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gyulán, az Almásy-kastélyban pénteken. A rendezvényen részt vett Lázár János építési és közlekedési miniszter, Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Dr. Orosz Tivadar, az iparkamara Békés Megyei elnöke.

A találkozón bemutattuk a Békés Megyei Hírlap gondozásában elkészült TOP 100–Békés vármegye gazdasága 2021-2022 című magazint is, amelyben Békés megyei 100 legnagyobb árbevételű cégének főbb mutatói, gazdasági elemzések, illetve interjúk olvashatók.

Dr. Orosz Tivadar beszédében elmondta, öröm, hogy Békés megye kiemelt állami támogatásra számíthat, hiszen, mint a TOP100 kiadvány is mutatja, komoly vállalkozások találhatók a megyében. Nagyon fontos, hogy a gazdaság működőképessége megmaradjon. Dr. Orosz Tivadar példaértékűnek tartja a kormány és a kereskedelmi és iparkamara párbeszédét.

Lázár János építési és közlekedési miniszter kiemelte, hogy Békéscsabát, Békés megyét fel kell tenni a közlekedési térképre egy Békéscsaba-Arad, Békéscsaba-Debrecen, Békéscsaba-Kecskemét és egy Békéscsaba-Szeged tengelyen. A tömegközlekedés és az útfejlesztés is kiemelt jelentőségű, mert az a cél, hogy a munkavállaló legfeljebb 25-30 percet ingázzon ahhoz, hogy az ipart és a gazdaságot ki tudják szolgálni dolgozóval.

- Ha egy család több mint egy órát utazik naponta, az a familia előbb-utóbb el fog költözni. A vállalkozóknak nem tesz jót, ha a munkavállaló előbb az aprófalvakból egy nagyobb településre, onnan a megyeszékhelyre, onnan Budapestre, majd külföldre költözik. Éppen ezért helyben kell lehetőségeket teremteni – mondta Lázár János.

A miniszter arról is beszélt, hogy hamarosan megjelenik egy állami beruházásokról szóló törvény, amihez a magyar kereskedelmi és iparkamara sokat tett hozzá.

- Az összes építőipari és közlekedésben érdekelt vállalkozó az én ügyfelem, én képviselem őket. 370 000 ember dolgozik az építőiparban és nekem az a dolgom, hogy a magyarok jussanak munkához és így az állam bevételhez – mondta Lázár János. Hozzátette: a kormány szeretne ipart telepíteni Békés megyébe. Ennek egyik elemét a katonai-hadiipari beruházások jelenthetik.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elnöke kiemelte, 4,6 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye. A legnagyobb probléma az infláció.

- Lehetett látni már a covid előtt a nyersanyagárak növekedését, de a járvány eltakarta a folyamatot, hiszen visszaesett a kereslet, de amint elmúlt a vírus, azonnal megjelent egy erős inflációs nyomás – mondta dr. Parragh László. – Az alapkamat szintjét kifogásoljuk, azt gondoljuk nem jó irányba megy a jegybank ezzel a kamatszinttel.

Dr. Parragh László hozzátette, büszke rá, hogy a vállalkozóknak azonnal tudnak segítséget nyújtani, a Széchenyi Kártya Program azonnal bevethető instrumentum.

Fotó: Pintér Vince/BMKIK

 

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!