Beszámolt a testület előtt a rendelőintézet


A képviselő-testület március 23-án tartott ülésén beszámolt a munkájáról a Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő.

A beszámolót Erdélyi Imola Erzsébet igazgató jegyzi. Az anyagból kiderül, hogy a járóbeteg szakellátás tavaly közel 350 ezer beavatkozást, illetve közel 300 ezer laboratóriumi beavatkozást végzett.A járóbeteg szakellátás keretében 2022-ben 86 588 orvos-beteg találkozásra került sor. Összesen 23 szakorvos rendel Békésen. A betegellátás jó, a lakosság teljes körű és azonnali ellátásban részesül. Az intézményhez három telephely tartozik: a József Attila utcai főépület, a Vásárszélen található épület (bőrgyógyászat, pszichiátria és a fogorvosok), valamint a Kőrösi Csoma Sándor utcai uszoda és gyógyfürdő. Itt is vannak szakrendelések.

A védőnői szolgálat is a rendelőintézethez tartozik. Békésen hét, Muronyban egy védőnői körzet működik, összesen 896 ellátott békési és 49 muronyi családdal. A három iskolai védőnő feladata többek között a komplex szűrések lebonyolítása. A legtöbb problémát a túlsúly, a gerincferdülés, a lúdtalp és a hanyag tartás jelenti. Ehhez társul a középiskolásoknál a magas vérnyomás, a látásromlás.

Problémás a 8. számú felnőtt háziorvosi körzet, mert ez az egyetlen olyan körzet, amit nem önálló gazdasági szervezet (praxis) keretében, vállalkozásban látnak el, hanem 2015-től a rendelőintézet része. A főállású háziorvos hiányában helyettesítő orvossal, közreműködői szerződés alapján látják el.

A másik betöltetlen körzet a 4. számú vegyes (gyermek és felnőtt) fogorvosi körzet, amelynek orvosa nyugdíjba vonulásáig dr. Sándor Judit volt. Jelenleg 15 órában közreműködési szerződés alapján egy helyettes fogorvos látja el a feladatot.

A képviselő-testület ülésén Deákné Domonkos Julianna tanácsnok a köznevelési intézmények nevében mondott köszönetet a rendelőintézetnek, hiszen a tavalyi évben is kiváló volt a kapcsolat. Kiemelte a védőnők hatékony munkáját. Új feladatként jelent meg az ukrán menekültekkel való munka.

Mucsi András képviselő, a Humán és Szociális Bizottság elnöke kiemelte a beszámolóból, hogy az intézmény igyekszik minden szakrendelést megtartani, és lehetőség szerint több szakorvost is a lakosság rendelkezésére bocsátani.

Példaként emelte ki, hogy a vármegyében jelen lévő kevés bőrgyász szakorvos közül az egyik éppen Békésen főállásban dolgozik.Az intézmény innovatív, folyamatosak az eszközbeszerzések és a fejlesztések. Az intézmény színvonalas működését mutatja, hogy nem csak a békési járás  településeiről jönnek ide betegek, ami az intézet ellátási kötelezettségét jelenti, hanem  azon kívülről is. 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!