Információs napot rendezett Békés Vármegye Önkormányzata


Információs napra hívta a vármegyei települések vezetőit, jegyzőit Békés Vármegye Önkormányzata 2023. március 29-én. A kormányhivatal Beliczey termében megrendezett napon az érdeklődők nagy számban jelentek meg.

Az információs napon elsőként dr. Takács Árpád a vármegyei kormányhivatal főispánja, Zalai Mihály a vármegye önkormányzatának elnöke és Pap-Szabó Katalin a vármegyei önkormányzati hivatal jegyzője mondott köszöntőt.

 

Előadást tartott Oláh Gábor a Miniszterelnökség területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program projektek előrehaladásáról. Ismertette, hogy 2022. december 22-én az Európai Bizottság elfogadta a TOP Pluszt, így a program uniós rendelet szerinti végrehajtása megkezdődik. Az új felhívások megjelenéséhez az Integrált Területi Program (ITP) és Éves Fejlesztési Keret módosítása és a Kormány általi elfogadása szükséges, ami 2-3 hónapon belül várható. Kiemelte, hogy a pályázóknak számítaniuk kell az indikátorszámok növekedésére.

 

Ezt követően Szabó Csaba, a Miniszterelnökség főosztályvezetője gyakorlati tapasztalatairól adott számot. Személyes egyeztetések zajlanak az érintett önkormányzati szereplőkkel a pályázatok sikeres, határidőben történő megvalósításáról és befejezéséről.

 

Dr. Virágh Norbert a Közbeszerzési Hatóság Döntőbizottságának elnökhelyettese a közbeszerzések és az EU-s források felhasználásáról beszélt. Előadása során kiemelte az uniós forrásfelhasználások terén tapasztalt rossz gyakorlatokat, amelyet példákkal mutatott be.

 

Dr. Kovács Tamás a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója és dr. Ráfi Péter osztályvezető a TOP pályázatok ÁFÁ-járól, az állami támogatások felhasználási rendjéről tartott előadást.

A délutáni programot dr. Kiss-Rigó László a Szeged-Csanád Egyházmegye püspöke nyitotta meg „Önkormányzati ingatlanok egyházi tulajdonba adása” címmel. Hangsúlyozta, hogy egyházuk jelenleg is több településen működtet iskolákat, illetve hajtott végre fejlesztéseket az ingatlanokon, amelyet örömmel és segítő szándékkal tettek. Kiemelte, hogy csak abban az esetben érvényesíti az egyház az igényeit, ha ezzel az érintett önkormányzat is egyetért.

 

Cserkúti András, a Magyar Közút Nonprofit Kft. igazgatója bemutatta az idei és a jövő évi útfejlesztési terveket. Ismertette az utóbbi két évben megvalósított útfelújítási munkáikat, a Magyar Falu Program keretében elért eredményeiket. Külön kitért arra, hogy több vármegyei híd esetén sürgős beavatkozásra van szükség.

 

Baráth Gergely igazgató az Aktív- és Ökorturisztikai Fejlesztési Központot képviselte, aki Békés vármegyét érintő aktív- és ökoturisztikai fejlesztésekbe nyújtott betekintést. Kiemelte előadásában a térségben való együtt gondolkodás jelentőségét, a helyi- és közösségi értékek szerepét, a helyi termék, helyi márka, új védjegyek, a fenntartható és hozzáadó turizmus jelentőségét.

 

Az ITP (Integrált Területi Program) módosításáról és az aktualitásokról nyújtott betekintést Méhi Gabriella a Békés Vármegyei Önkormányzati Hivatal osztályvezetője. Beszélt a területi szereplők feladatairól, az új felhívásokról, a maradványforrások kezeléséről. A TOP Plusz forrásait tervező ITP-t éppen a napokban fogadta el a vármegye önkormányzatának közgyűlése, a keretösszeg pedig Békés vármegyében – Békéscsabával együtt – közel 95 milliárd forint. A cél a TOP Plusz kapcsán is a gazdasági infrastruktúra kiépítése, a közlekedés fejlesztése, a munkába állás lehetőségeinek megteremtése, a településeken elérhető szolgáltatások színvonalának javítása. Az osztályvezető elmondta, hogy véglegesítés alatt vannak olyan pályázatok, melyek lehetőséget adnak majd a köznevelési infrastruktúra (iskolák és kollégiumok) fejlesztésére, gyógyfürdők fejlesztésére, fürdőfelújításra, valamint aktív turisztikai fejlesztésekre. A felhívásokról szavai szerint a palyazat.gov.hu oldalon tájékozódhatnak az érintettek.

 

Mészáros Ádám igazgató bemutatta a Magyar Bank Holding Zrt-t. Elmondása szerint céljuk, hogy Magyarország legmodernebb és leginnovatívabb bankjává váljanak, amely rugalmas, nemzetközileg is élenjáró digitális megoldásokat vezet be.

 

Dr. Romhányi Róbert, az MVM Zrt. Kereskedelmi és ügyfélkapcsolati igazgatója előadásában bemutatta a fontosabb energiahordozók árának alakulását 2020 óta, és hangsúlyozta, hogy 2022 decemberétől EU-s gázárplafon bevezetésének, és az enyhe téli időjárásnak köszönhetően meredek esés volt tapasztalható az energiaárakban.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!