Viharsarki kincsek nyomában - itt vannak a győztesek!


Békés Vármegye Önkormányzata idén harmadik alkalommal rendezte meg a megyei értékekhez, hungarikumokhoz kapcsolódó vetélkedő sorozatát a HUNG-2022 pályázat keretében.

A pályázatot az Agrárminisztérium hirdette meg, melyre az Önkormányzat 2 480 295.- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.

A „Viharsarki kincsek nyomában” című vetélkedősorozat célja volt, hogy megszólítsa a fiatalokat, és megismertesse a diákokkal az értékgyűjtés folyamatát, hungarikumainkat, megyei és külhoni értékeinket, valamint hagyományaink ápolásának fontosságát. A vetélkedő kilenc járásszékhelyen valósult meg általános iskola felső tagozatos, valamint középiskolás diákok négy fős csapataival. A járási fordulókon legjobban teljesítő 9-9 csapat mérte össze tudását a Békéscsabán megrendezett megyei döntőn, 2023. április 4-én. Délelőtt az általános iskolai korosztály, délután pedig a középiskolások versenyeztek az országos döntőn való részvételért.

A rendezvényt Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke nyitotta meg, valamint részt vett az eseményen Mészárosné Németh Adrienn Nóra, az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának rendezvényszervezési referense is. A díjak átadásában Szegedi Balázs, Békés Vármegye Önkormányzatának alelnöke működött közre.

Az általános iskolások közül a gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola „Körös menti hagyományőrzők” csapata szerezte meg az első helyet és jutott tovább a budapesti döntőbe. A csapat tagjai: Balaton Beatrix, Czibulka Regina, Vaszkó Alexa, Velő Boglárka Petra, felkészítőjük Domokos Anikó Éva.

A középiskolás korosztályban a békéscsabai BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium „Túrórudit Hungarikumnak!” csapata került a hungarikum vetélkedő országos döntőjébe. A csapat tagjai: Aleksza Fanni, Bojtos Petra, Fekécs Hanna Lili, Horváth Dóra, felkészítőjük Aradszky Ila.

Az országos döntőt előreláthatóan június elején rendezi meg az Agrárminisztérium Budapesten.

 

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!