EGYÜTTMŰKÖDÉS A KÖZLEKEDŐK BIZTONSÁGÁÉRT


Forrás: Virág István
Helyszin: Békéscsaba
Ülésezett a Békés Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság.

Békés vármegyében 2023-ban az előző évhez képest többen sérültek meg az utakon – hangzott el a Békés Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság 2023. április 17-én megtartott értekezletén. Az ülés első napirendi pontja volt a 2022. év közlekedésbiztonsági helyzetéről, a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetekről szóló részletes beszámoló. Az előzetes adatokból kitűnik, hogy a könnyű sérüléssel járó közúti szerencsétlenségek száma kis mértékben emelkedett, a súlyos sérüléssel és halálesettel végződő balesetek száma csökkent. A tragédiák esetében a csökkenés csak a balesetek számára igaz, az áldozatok száma sajnos 15-ről 19-re emelkedett. A 474 sérüléssel járó balesetből 38-at okoztak ittas közlekedők. A legtöbb szerencsétlenség elsőbbségadás elmulasztás miatt történt, a baleseti okok között a második helyen van a vármegyében a gyorshajtás és ezt követi a kanyarodási szabályok megszegése. A személygépkocsi-vezetők (297) után a kerékpárosok (79) okozták a legtöbb balesetet. Figyelemre méltó, hogy a személygépkocsiban és tehergépkocsiban meghalt és biztonsági öv viselésére kötelezett 15 ember közül 10-en nem használták az övet. A gyalogosokat érintő balesetek száma tovább mérséklődött, a gyalogosok által okozott balesetek száma felére csökkent. Halálos kimenetelű gyermekbaleset nem történt, és összességében a gyermekeket érintő balesetek száma is 43-ról 35-re mérséklődött.

A bizottság elnöke, Hudák Pál r. ezredes, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese hangsúlyozta: kiemelt figyelmet fordítanak a vezető baleseti okként megjelenő szabálytalanságokat elkövetők forgalomból való kiszűrésére. Emellett azt is fontosnak tartják, hogy ellenőrizzék a passzív biztonsági eszközök, tehát a biztonsági öv, a bukósisak és a gyermekbiztonsági rendszerek használatát, hiszen ezek csökkenthetik a sérülések súlyosságát. Emellett rendszeresen szerveznek balesetmegelőzési programokat – tette hozzá Pardi Ildikó r. alezredes, a bizottság titkára. Minden korosztály és közlekedői csoport számára működtetnek olyan kezdeményezéseket, amelynek segítségével az előadásokon, játékokban résztvevők felfrissítheti szabályismeretüket és példákat láthatnak arra, milyen veszélye van a szabálytalanságoknak.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Vörös Ferenc r. ezredes, vármegyei rendőrfőkapitány kiemelte, hogy kiválónak értékeli a bizottság tagjainak együttműködését. A hozzászólásokból kiderült, hogy a közlekedés terén tevékenykedő szakhatóságok, cégek, az igazságszolgáltatásban a közlekedési ügyekkel foglalkozó jogászok, szakemberek napi munkájuk során sokat tesznek a közlekedésbiztonsági helyzet javításáért, és javaslataikkal segítik új programok megvalósítását, a közlekedők tájékoztatását.

Az ülés zárásaként a vármegyei rendőrfőkapitány és a vármegyei bizottság elnöke dr. Kuczik János Zoltán r. vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes, az ORFK-OBB elnöke nevében jutalmakat adott át. Az országos szervezet a fennállásának 30. évfordulója alkalmából ezüst emlékérmet bocsátott ki, amelyet a közlekedésbiztonság javítása érdekében végzett kiemelkedő munkát végző, valamint az ORFK-OBB baleset-megelőzési tevékenységét támogató szakembereknek adományoznak. Ilyen emlékérmet vehetett át Dobókői György, a Békés Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság leköszönő társelnöke, aki kezdetektől tagja volt a szervezetnek, és a közlekedési hatóság, valamint a közlekedéstudományi egyesület vármegyei vezetőjeként három évtizeden át szakértelmével, ötleteivel mindvégig aktívan részt vett a bizottság munkájában. Mindezért az ülés kezdetén külön is köszöntetet mondtak neki. Ezüst emlékérem elismerésben részesült továbbá dr. Bíró Mariann, a Gyulai Járásbíróság bírája, Gyarmati Sándor, a Békés Vármegyei Polgárőrök Szövetségének elnöke, Benkő Mihály közlekedési szakember, valamint Tóth Krisztina r. főhadnagy, a Mezőkovácsházi Városi Balesetmegelőzési Bizottság titkára, és dr. Szombati Andrea r. őrnagy, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Forrás: Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/baleset-megelozes/aktualis/egyuttmukodes-a-kozlekedok-biztonsagaert

 

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!