Tegyünk közösen a Tájházért!


Forrás: Békési Városvédő és Szépítő Egyesület
Helyszin: Békés, Durkó utca 6.
Serfecz Dávid, a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke akcióra hív mindenkit, aki fontosnak tartja az 1866-ban épült páratlan szépségű és nagy szakértelemmel kialakított gazdaház újranyitását.

Műemléki helyreállítása után 1979-től 2021-ig tájházként funkcionált, mint a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum egyik kiállítóhelye.

A porta, az épület és a lakásbelső a XIX. század végi módosabb református békési paraszti lakosság életmódját ismerteti meg a látogatókkal. A tisztaszoba festett bútorai, a tulipános láda és a sublót, valamint a hímzett textíliáik, edények a magyar népművészet jeles termékei. A ház udvarán korabeli kocsigyártó műhely remekei is megtalálhatók..

A berendezésből külön figyelmet érdemel az eredeti szépségében megmaradt boglyakemence, amely egykor a ház „közösségi életének” legfontosabb színtere volt. A Békési Tájház sok látogatót befogadni képes, nagyméretű osztott udvara szinte vonzza a rendezvényeket.

Az épület az egyesület kérésére 2022. szeptembere óta a városvédők kezelésébe került.

A téli időszakot követően a természet nyílásával szeretnénk a tagokkal, önkéntes segítőkkel közösen újranyitni a Tájház kapuit, amihez közösségi összefogásra van szükség. Az embereknek igénye van a kikapcsolódásra, egy jó beszélgetésre, a Békési Tájházban és annak udvarán minden adott ehhez, hiszen kellemes környezetben tölthetünk el egy fél napot, éppen ezért 2023. április 22-én 14 órára hirdetjük meg az akciót. - mondta el hírportálunknak Serfecz Dávid elnök.

Minden eszközt és felszerelést a szervező városvédő egyesület biztosít!

Találkozzunk a Tájházak Napja alkalmából, tegyük szebbé épített örökségünk környezetét.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!