Közel 670 ezer órát szolgáltak a polgárőrök


Összesen közel 667 ezer órát szolgáltak a vármegyei polgárőrök tavaly. Átlagosan egy polgárőr 290 óra szolgálatot látott el 2022-ben – erről Gyarmati Sándor, a Békés Vármegyei Polgárőrök Szövetségének elnöke számolt be a BVMPSZ békési polgármesteri hivatalban megtartott szombat délelőtti közgyűlésén.

A vármegyei szövetség teljesítette az előzetesen megfogalmazott elvárásokat – fogalmazott elnökségi beszámolójában Gyarmati Sándor. A Békés Vármegyei Polgárőrök Szövetségének elnöke elmondta, a vármegyében hetvenhárom egyesület működik, amelyek a törvényi feltételeknek megfelelően végzik munkájukat. Mint hangsúlyozta, szeretnék, ha minden településen működne polgárőr egyesület, fontos cél, hogy ahol nincs vagy megszűnt az egyesület, ott újra élesszék a polgárőrséget.

A statisztikákról szólva kifejtette, a Békés vármegyei polgárőrök tavaly 666 ezer 573 órányi szolgálatot teljesítettek, a rendőrséggel közösen 40 ezer 115, egyénileg 626 ezer 458 órát láttak el. A vármegyében 2350 polgárőr tevékenykedik, a szervezet egy-egy tagja átlagosan 290 óra szolgálatot látott el.

Gyarmati Sándor kitért arra, hogy a szervezetek tagjainak egyharmada nagyon aktív, egyharmaduk néha bekapcsolódik a szolgálatba, egyharmaduk pedig támogatóként segíti a polgárőrség tevékenységét. Szólt arról, hogy a rendőrséggel kitűnő, naprakész kapcsolatot ápolnak, ahogy kiváló az együttműködés a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal is. A polgárőrök Lőkösházán részt vettek a vasúton érkező ukrán menekültek fogadásában. A szervezet emellett szükség esetén segítette, segíti a Vöröskeresztet a véradások, a vöröskeresztes versenyes lebonyolításában.
A Magyar Labdarúgó Szövetséggel (MLSZ) ugyancsak kiváló a szakmai kapcsolat, számos megyei mérkőzést polgárőrök biztosítanak, aminek nagy szerepe van abban, hogy kevesebb a rendbontás. Az MLSZ pedig mind anyagilag, mind erkölcsileg segíti a polgárőrséget.

A BVMPSZ elnöke arról is szólt, hogy az önkormányzatokkal, a járási hivatalokkal is együtt dolgoznak a települési közbiztonság érdekében. Ennek kapcsán kiemelte, Békés biztonságos vármegyének számít. A közel jövővel kapcsolatban elmondta, fontos céljuknak tekintik a közlekedésbiztonság erősítését, a kerékpáros balesetek csökkentését, illetve a rolleresekre ugyancsak figyelnek majd. Emellett a vasútbiztonság ugyancsak kiemelt terület.
A megyei szövetség a Belügyminisztériumtól 34 millió forintos normatív támogatásban részesült, aminek közel 90 százalékát az egyesületek kapták. A támogatásokra minden esetben a pénzügyi bizottság tett javaslatot a törvényi szabályozásnak és a belügyminisztériumi rendeletnek megfelelően, majd a végső szót a közgyűlés mondta ki. Plusztámogatás is adható kérelem alapján, amiben 200 ezer forintig a szövetség elnöke is dönthet, de – hangsúlyozta Gyarmati Sándor – mindig az elnökséggel közösen szokott határozni. Tavaly a megyei polgárőrnapot Békés-Dánfokon tartották, ahogy idén is ott rendezik majd.

Az Országos Polgárőr Szövetség támogatásával környezetvédelmi tábort hívtak életre Békésen, illetve az OPSZ -től bűnmegelőzési program megvalósítására is támogatást kaptak.

Idén is számos feladat vár rájuk.

Gyarmati Sándor elmondta, az idei évben is folytatják az együttműködést a rendőrséggel, a kapitányságokkal, az idegenrendészettel, valamennyi együttműködő partnerükkel. Gyarmati Sándor fontos célnak nevezte, hogy Gyula után Békésen is vízi tagozat alakuljon. Békéscsabai Ifjú Polgárőr Centrum működését, a fiatalítást kiemelt feladatnak tekintik, ahogy a lovas polgárőrség is fontos a szervezet életében. A szövetség segíti az áldozatvédelmi központok működését, illetve hangsúlyos szerepet kíván vállalni az online csalások megakadályozásában, az idősek információkkal való ellátásában.

A közgyűlés elfogadta a tavalyi évről szóló beszámolókat. A közgyűlés elismerések átadásával zárult.

Gyarmati Sándor köszönetét fejezte ki az OPSZ elnökének, dr. Túrós Andrásnak a támogatásokért, az OPSZ által biztosított jutalmakért. Tájékoztatta a jelenlévőket, hogy további elismeréseket a vármegyei polgárőrnapon adnak majd át az OPSZ jutalmazási keretének megfelelően. 

 Forrás: Beol.hu / Papp Gábor-cikk

 

 

Tételek: 1 - 20 / 38 (2 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!