17 kilométer csapadékelvezető hálózatot építettek és újítottak fel Békésen


A ma délelőtti záróeseményen Kálmán Tibor polgármester elmondta, szeretnék folytatni a rendszer kiépítését, felújítását. Dankó Béla országgyűlési képviselő hangsúlyozta, térségünkben mindig is aszályos és csapadékos időszakok váltották egymást, mint az elmúlt hetekben is esetenként lezúduló vízmennyiség sikeres kezelése is megmutatta, szükség van az ilyen kiépített védekezésre.

A beruházás lezáró eseményén megjelentek az érintett városrészek önkormányzati képviselői is. 

A tervezett ütemezésnek megfelelően, és műszaki tartalommal megvalósultak a Békés, csapadékvíz elvezetés kialakítása III. ütem című projekt keretén belül zajló kiviteli munkálatok.
A beruházás során a város négy területén építettek és újítottak fel csapadékcsatornákat összesen több mint 17 kilométer hosszússágban.

A Terület-és Településfejlesztési Operatív program (TOP) keretén belül megvalósuló projekt 100%-os támogatás intenzitás mellett 571,5 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósul meg.

Békés Város Önkormányzata a Békés Vármegyei Önkormányzati Hivatallal konzorciumban pályázatot nyújtott be a „Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” című, TOP-2.1.3-16 kódszámú pályázati felhívás keretében „Békés, csapadékvíz elvezetés kialakítása III. ütem” címmel. A TOP-2.1.3-16-BS1-2021-00050 azonosítószámú pályázat az 582,5 millió Ft összköltségű beruházáshoz 571,5 millió Ft támogatást nyert el.

A fejlesztés a városi csapadékvíz kezelő rendszer megújítását célzó fejlesztési sorozat harmadik üteme. A beruházás célja, hogy a belterületre hulló csapadék rendezett elvezetése az ingatlanok és az infrastruktúra károsítása nélkül történhessen meg. A kialakított műszaki megoldások a víz helyben tartását is segítik az arra alkalmas területeken.

A Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv alapelveit figyelembe véve a projekt célkitűzése a helyben keletkezett csapadék helyben tartása is. Ennek eszközei a szabályozott vízlevezetés, a szikkasztó rendszerű hálózat és a tározók is.

2022. júniusában vonultak fel az első munkagépek, a műszaki átadás-átvétel 2023. áprilisában zárult.

 

Jelen, harmadik ütem keretén belül a város 4 területén valósultak meg csapadékcsatorna építések és felújítások:

1. rész: Jámbor utca, Kispince utca, Kürt utca, Nyíri utca, Tűzkút utca, Bocskai utca, Kasza utca, Új utca,

2. rész: Hídvégi utca, Bethlen utca, Damjanich utca, Posta utca, Mezey utca,

3. rész: Bólyai utca, Szamos utca, Hargita utca, Szabó Dezső utca, Tátra utca, Mátra utca, Szegedi Károly utca, Körösi Csoma Sándor utca, Vág utca, Telep utca, Asztalos utca

4. rész: Hunyadi utca, Csokonai utca, Toldi utca, Zrínyi utca, Kölcsey utca, Mikes Kelemen utca, Kinizsi utca, Gyöngy utca, Egyenes utca, Bercsényi utca, Kalászsor utca.

A projektben összesen 14 536,3 fm földmedrű és 2 799,5 fm zárt csatorna, azaz összesen 17 335,8 folyóméter csatorna készült el, valamint 1051 db áteresz beépítése történt meg.

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!