A szociális intézménnyel ismerkedtek Békésen


Július 17-én az önkormányzat Humán és Szociális Bizottsága felkereste a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ Farkas Gyula utcai nappali melegedőjét és hajléktalanszállóját- tájékoztatta hírportálunkat Mucsi András bizottsági elnök, önkormányzati képviselő

A békési önkormányzatnál gyakorlat a helyi intézmények felkeresése, ebben a sorban most a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ hajléktalanszállója munkájával ismerkedtek. Szeptemberben a Derűs Házat is meglátogatják.

A házigazda Kádasné Öreg Julianna igazgató asszony bemutatta az intézmény életét, munkájukat, a krízishelyzetbe került emberekkel való foglalkozást. A BVSZSZK számos dologgal foglalkozik, az idősek nappali ellátásától kezdve a megváltozott munkaképességűekkel való munkán át a hajléktalanok ellátásáig. Mint ismert, a békési képviselő-testület június végén fogadta el az intézmény beszámolóját, továbbá jóváhagyta azt is, hogy Köröstarcsa község csatlakozzon a Békési Kistérségi Intézményfenntartó Társuláshoz, amely a BVSZSZK fenntartója.  

A politikusoknak lehetősége volt megismerkedni a szakemberekkel is, és kérdéseket tudtunk feltenni nekik. Békésen 50-100 fő közötti azoknak a száma, akik potenciális ügyfelek lehetnek, de nem mindenki kerül az intézmény látókörébe. A hajléktalanok ellátása négy épületben történik: a Farkas Gyulán, a Csallóközin két helyen, valamint a Veres Péter téren. A hajléktalansággal összefüggő legfontosabb problémák az alkoholizmus, a legromlott egészségi állapot, a pénzkezelési probléma.

A bizottság a Farkas Gyula utca 5. szám alatt járt, itt a Körös-holttág vize segítségével cirkot és zöldségeket termelnek. Szó esett a hajléktalanság okairól, valamint az életvezetési gondokról, amelyek ezzel összefüggenek. Elsősorban a járásból kerülnek ki az ügyfelek, de előfordul, hogy távolabbról is jelentkeznek rászorulók. A munkatársak igyekeznek a mentálhigiéné mellett a munkahelykeresésben és a munkaerőpiaci képzésben is segíteni a lakóknak.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!