Játék, kaland, fejlődés a nyári táborokban


Megjelent: 2023 Július 26. ( Szerda ) 10:45
Módosítva: 2023 Július 26. ( Szerda ) 14:55
Kacagástól, gyermekzsivajtól hangosak a mindennapok a Békési Csillagpontban. A Pünkösdi Cigánymisszió Szeretetszolgálata által szervezett nyári táborban a rengeteg játék mellett a személyiségformálást, az erkölcsi alapok építését is célul tűzték ki a szervezők.

A békési Csillag Szolgáltató Pont életében már évek óta kiemelt szerepe van a nyári táboroknak. A Pünkösdi Cigánymisszióhoz köthető programok gyakran életre szóló élményeket nyújtanak a gyermekeknek.

Az idei tábor a ROMA-NEMZ-TAB 2023 projekt keretében valósulhat meg. A háromhetes program célja a 6-14 éves gyerekek történelmi, földrajzi, néprajzi ismereteinek fejlesztése a megfelelő személyiségfejlesztés, mindez a hitéleti támogatásra építve. Fontos teret biztosítunk a roma kultúra terjesztésének, az autentikus cigány hagyományok megismertetésének, a népdalok és népi foglalkozások bemutatásának és tanításának” – emelte ki Orbán Ildikó egyházkerületi titkárságvezető, aki hozzátette, hogy minden nap biztosítják a gyermekek számára a háromszori étkezést, valamint a kreatív-, sport- és szabadidős foglalkozásokat.

 „A fiatal táborozóink motiválva vannak a tanulásra, a hitéletre is. Igyekszünk mindent megtenni, hogy minél korábban szemléletet tudjanak váltani. A szülők teljes szívvel bízzák ránk a gyermekeket, soha nem volt velük egyetlen konfliktusunk sem” – ezt már Surmanné Kovács Ilona, ifjúsági felügyelő teszi hozzá, aki a tábor motorjának is tekinthető, hiszen teljes lelkesedéssel és odafigyeléssel végzi a mindennapi feladatokat. Többen akadnak mellette olyanok, akik önkéntesként segítenek, és bár mint mondják, ha néha fáradtan is, de minden este rengeteg élménnyel feltöltődve hagyják abba a napi teendőket.

Amikor a vakációzókat kérdezzük, egymás után sorjáznak az élmények és csillogó szemekkel sorolják, hogy mi a legkedvesebb program számukra. Van, akinek a foci, másnak a bábszínház, de olyanok is akadnak sokan, akiben a Jézusról szóló tanítás, bibliai történetek hagytak maradandó emléket.

„Én nagyon jól érzem itt magam. Vannak itt barátaim, sokat játszunk, és várom a bábszínházat is. Az ebéd pedig mindig nagyon finom” – summázza tapasztalatait az egyik ifjú táborozó.

A fiatalok nem maradnak hasonló program nélkül Mezőberényben sem, a nyár közepétől ugyanis a Cigány Módszertani és Kutató Központ szervezésében ott is három héten át várják a táborozni vágyó gyermekeket.

A keresztény gyermektáborok nemcsak a nyarat töltik meg izgalommal és örömmel, hanem hosszú távú hatással vannak a résztvevők életére. A Pünkösdi Cigánymisszió kiemelt célja, hogy mindenki számára lehetőségeket nyújtson a személyes fejlődésre, az Istennel való kapcsolat felfedezésére, elmélyítésére. A programok során a gyermekek társadalmi helyzettől és kultúrától függetlenül élhetik át a tábor örömeit és kihívásait. A játékok, beszélgetések és az együtt töltött idő lehetőséget adnak a fiataloknak, hogy új barátságokat kössenek és megtapasztalják a közösség valódi erejét.

További hírek a Reményhír.hu oldalon, 

az intézmény Facebook oldalán és hivatalos YouTube csatornáján


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!