Gyors, szakszerű és ügyfélbarát ügyintézés


Így minősítette Balog Zoltán és Csibor Géza, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség két békési önkormányzati képviselője a Békési Járási Hivatal 2022-es munkáját, amellyel kapcsolatban a június 29-i ülésre kaptak beszámolót a békési képviselő-testület tagjai.

A szerkesztőségünknek eljuttatott állásfoglalásukban a két békési önkormányzati politikus, bizottsági elnök a dr. Szabó László járási hivatalvezető által jegyzett beszámoló alapján fogalmazták meg a véleményüket a Békési Járási Kormányhivatal munkájáról. A járási hivatalnak három osztálya van: kormányablak, hatósági és gyámügyi osztály, foglalkoztatási osztály. A járványidőszakban itt is jelentősen csökkent az ügyfelek száma, de az utóbbi évben ismét növekedésnek indult az ügyfélforgalom. A járásban Békésen és Mezőberényben van kormányablak, a két helyszínen közel 49 ezer ügyfél fordult meg, jellemzően gépjármű igazgatási, személyi igazolvánnyal és elkészült okmányok átvételével kapcsolatos ügyekben. További gyakori ügyek: útlevél, lakcímkártya, vezetői engedély, diákigazolvány, ügyfélkapu.

A családvédelmi akcióterven belül Békés vonatkozásában a legtöbben a babavárót, a családok otthonteremtési támogatása és az otthonfelújítási támogatás kérdésében jártak el.

A hatósági és gyámügyi osztálynak a legtöbb dolga az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatással, a foglalkoztatást helyettesítő támogatással és az időskorúak járadékéval kapcsolatban volt. Békés városában is jelentős az aktív korúak ellátásában részesülők száma. Ennek oka pl. az hogy az ellátásban részesülők nem kívánnak bejelentett vagy állandó munkaviszonyt létesíteni és jellemzően alkalmi munkából élnek. A hatósági ügyek között a kiskorúak védelembe vétele, a családba fogadás, a nevelésbe vétel és a gondnokságba helyezés volt jelentős.

A foglalkoztatási osztály adataiból kiderül, hogy a térségben működő cégek munkaerőigény bejelentési kötelezettségének teljesítése és munkát vállalni szándékozók elhelyezése érdekében szoros a kapcsolat a hivatal és a foglalkoztatók között. 2020-2022 között jelentősen csökkent a járásban és a városban is a nyilvántartott álláskeresők száma. Ez nagyon örvendetes tény.

Balog Zoltán és Csibor Géza kiválónak minősítette mind a hivatal munkáját, mind a város és a kormányhivatal kapcsolatát. A Fidesz-KDNP frakcióban dolgozó politikusok még egyszer aláhúzták, hogy tapasztalatait és a visszajelzések szerint a békési kormányablakban gyorsan, rugalmasan és udvariasan intézik a békésiek ügyeit a kormányhivatal munkatársai. 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!