Bihar lett Békés új testvértelepülése


A képviselő-testület tavaszi döntése és a román külügyminisztérium engedélyének megérkezése után aláírták Békés és Bihar között a testvértelepülési dokumentumot.

Július 22-én, szombaton írta alá Kálmán Tibor, Békés város és Szilágyi Zoltán, Bihar község polgármestere a testvértelepülési megállapodást a bihari polgármesteri hivatal tanácstermében. Az eseményen Békést a város első embere mellett Deákné Domonkos Julianna tanácsnok és Mucsi András bizottsági elnök képviselte. Az ünnepélyes esemény után a delegáció tagjai részt vettek a falunapon, amelynek a bihari földvár adott otthont. A delegáció tagjainak lehetősége volt beszélgetni Borsi Lóránd megyei önkormányzati képviselővel, az RMDSZ Bihar megyei szervezőjével, Forró László református lelkésszel (Hegyközkovácsi) és több helyi önkormányzati képviselővel.

Hegyközkovácsit, amely lakóinak jelentős része békési telepesek leszármazottja, 1941-ben fogadta testvérfaluvá Békés, de ez 1945, a román uralom visszaállítása után jogilag semmissé vált. Akkoriban számos, 1920 után elcsatolt terület visszatért Magyarországhoz, és a kormány ösztönzésére az „óhaza” települései örökbe fogadtak egy-egy olyan települést, amely a visszatért országrészekben feküdt. Békés a meglevő rokonai kapcsolatok miatt is döntött a kis Bihar vármegyei falu mellett.

Mivel Hegyközkovácsi a nála jóval nagyobb Biharral alkot egy önkormányzatot, most hivatalosan Bihar községgel kellett Békésnek szerződést kötnie, hogy ismét helyreálljon a testvértelepülési kötelék. Békéshez hasonlóan Bihar is névadó települése, középkori központja a róla elnevezett vármegyének. Földvára egyedülálló módon igen jó állapotban maradt fenn, és számos programnak ad otthont. Uniós támogatásból az Árpád-kori virágzó falu épületeit építik fel a földsáncok között. 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!