Makovei János lelkész halálára


Mucsi András történész megemlékezése

Szeptember 1-jén nagy részvét mellett temették el Makovei János pünkösdi lelkészt, aki bár szó szerint nemzetközi szintű egyházi szolgálatot végzett, de nyugdíjas évei helyszíneként Békést választotta.

Makovei János 1939-ben született Kétegyházán. Békéscsabán a Közgében érettségizett, Budapesten pénzügyi diplomát szerzett. Először főkönyvelőként dolgozott, majd Isten a lelkészi szolgálatra hívta el. 14 évesen tért meg a kétegyházi pünkösdi gyülekezetben, azóta folyamatosan szolgált különböző területeken. Presbiter is volt, majd a teológia elvégzése után 1975-től lelkészként szolgált Tápiószentmártonban, Bakonycsernyén, Békésen, majd Torontóban. Hazatérve a Pünkösdi Teológiai Főiskola gazdasági igazgatója és tanára is volt. Nyugdíjasként Kétegyházán lelkészkedett, Békésen telepedtek le. Feleségével 1961-ben kötöttek házasságot. Öt gyermeket neveltek fel szeretetben.

Sokat köszönet Békés Makovei Jánosnak. 1983-től 1992-ig volt Békésen lelkész a Drága utcai pünkösdi gyülekezetben. Abban az időben szolgált Békésen, amikor a cigány ébredés volt Párizsban, amikor szó szerint tömegével tértek meg a cigányok. Ő maga is kijárt a telepre, sok megtért embert merített be, integrált a pünkösdi gyülekezetbe. Több pünkösdi gyülekezeti tag járt ki akkoriban Párizsba, pl. Durkó Albert édesapja, Sanyi bácsi és D. Nagy Gábor bácsi. Komoly evangélizációs szolgálatot végeztek. Makovei lelkész is felvállalta a cigányság körében végzett munkát. 1984-ben 14, 1987-ben hat, 1988-ban 17, 1889-ben 14, 1990-ben ötven ember csatlakozott a közösséghez. Az 1980-as években hatalmas lépést tett a cigányság, sokan a „középkorból” a modern világba léptek előre. Sok-sok család élete megváltozott, a régi életmóddal szakítva a rendes, polgári életet, a tanulást, rendszeres munkavállalást választották. Hála legyen azoknak az embereknek, akik kimentek a telepre, és hirdették az igét a cigányság felé. Békés azért is olyan békés hely, mert voltak olyanok, akik a mély szegénységben élők felé tudtak szeretettel fordulni. Aki már nem követi a keresztyénséget, azok családi életében is jelentős változások történetek pozitív értelemben. Mint keresztyén gyülekezeti vezető nagyra értékelem az egyházi szolgálatát, mint helyi politikus nagyon hálás vagyok azért, amit a társadalmunk formálásáért, a szegények felemeléséért, a ténylegesen és hatékony integráció kézzel fogható megvalósításáért tett. Ma már nem ritkaság az érettségizett és diplomás roma. Mindez az ő és munkatársai vetéseként végbement aratás.

Makovei János bácsi sokoldalú ember volt, két verses kötete nekem is megvan. Az egyiket személyesen ő küldte nekem. Ismertem, unokáit tanítottam. Több temetési szolgálatát is hallottam, nem ripacskodott, nem ríkatott, nem kiabált, hanem vigasztalt és Isten igéjét mondta. Az utóbbi években a youtube-on saját csatornája volt, és színvonalas igei szolgálatokkal szolgálta az Urát. Most hazahívta az Úr. Áldott legyen az emléke.

Mucsi András


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!