Színes forgatag volt a vármegyenapon


Teljesen birtokba vette Békéscsaba főterét a vármegyenap, amelyre sok békési is átment. A rendezvényen bemutatkozott Békés városa is.

Békés Vármegye Önkormányzata ismét megrendezte szeptember első hétvégéjén a vármegyenapot. A program a vármegyei identitást és az összetartozás hivatott erősíteni, ezen kívül lehetőséget nyújt a nemzetiségeknek és a településeknek a bemutatkozásra.

Rajtuk kívül iskolák, cégek, vállalkozások is éltek a lehetőséggel, és közel száz árus hozta el a portékáit. A megnyitón Zalai Mihály megyei elnök mellett dr. Takács Árpád főispán, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Szarvas Péter polgármester, Kovács Tamás chicagoi magyar főkonzul beszélt az egybegyűltekhez.

Békés városa ezúttal is a helyi értéktárral vonult ki a rendezvényre. A standnál Mucsi András képviselő, az értéktár bizottság elnöke, dr. Pappné Darida Andrea, a városi kulturális nonprofit kft. igazgatója, valamint munkatársai, továbbá Balog Gáborné és Dávidné Gyarmati Zsuzsanna, az értéktár bizottság tagjai képviselték a várost.

A rendezvénynek volt még egy békési vonatkozása: ez alkalommal is Ásós Géza békési vállalkozó főztje képviselte a roma/cigány ízeket a nemzetiségi bemutatón.

Délután a Jókai Színház vigadójában a vármegyei önkormányzat különleges ajándékának átadására került sor. Minden település egy szép bekeretezett emléklapot, kapott, amelyen a település vagy középkori elődje első említését tartalmazza. Békés város több középkori dokumentumban is szerepel, a szakemberek egy II. András korabeli oklevelet választottak, amelyen a békési ispánról van szó. Az ajándékot Kálmán Tibor, Békés város polgármestere vette át – tudtuk meg Mucsi András képviselő úrtól. 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!