A vármegyéért végzett munkát ismerték el


Kedden tartott a békéscsabai Jókai Színház vigadójában az ünnepi ülését Békés Vármegye Önkormányzata. Az eseményen több kitüntetést adtak át.

A rendezvényen díszvendége volt és ünnepi beszédet mondott Kósa Lajos országgyűlési képviselő. Beszédében kiemelte, hogy 1715-ben, amikor újjászervezték Békés vármegyét, alig pár ezren lakták. Az ide érkezők, ide telepítettek egyvelegéből egy olyan sokszínű közösséget gyúrtak össze, amely megmagyarázza, hogy Békés vármegye miért különlegesebb, mint a többi. A magyar és az egyetemes kultúra több kiemelkedő formátuma is innen indult, azaz Békés vármegye immár letette a névjegyét.

Békés Vármegyéért díjjal ismerték el dr. Horváth Mihályt, dr. Párducz Lászlót és a békéscsabai Hatvanezer Fa Egyesületet, valamint Polgárokért kitüntetéssel jutalmazták Oláh Kálmánt, Csanádapáca polgármesterét.

A Békés Vármegyei Önkormányzati Hivatal jegyzőjeként vonult tavaly nyugdíjba dr. Horváth Mihály. Dolgozott gyulai önkormányzatnál, majd 1992-től 22 éven át az illetékhivatalnál. A vármegyeházán 2014-ben kezdett aljegyzőként, majd jegyzői kinevezést kapott. A Békés Vármegyei Központi Kórház gyulai tagkórházában főorvosként vezeti a szülészet-nőgyógyászati osztályt dr. Párducz László, és a mai napig ott van a frontvonalban, a szülőszobában és a műtőben egyaránt. Az élet megmentésére tett esküt, hisz az emberek közötti kapcsolat erejében. Elismert szakember, számos szakmai szervezet tagja. A Hatvanezer Fa Egyesületet a 2019 nyarán a közösségi médiában formálódott mozgalom bázisán hozták létre lokálpatrióta békéscsabaiak. Az elmúlt években több tucat kampányt, akciót bonyolítottak le, erdősítettek, facsemetéket ültettek, dűlőutakat zöldítettek. A szervezet elnöke Ulbert Zoltán. Polgárokért díjjal ismerték el Oláh Kálmánt, aki 2010 óta vezeti polgármesterként Csanádapácát. Az önkormányzat ebben az időszakban a lakosságról való gondoskodást helyezte előtérbe, azt pedig a születéstől az elmúlás pillanatáig kívánta megvalósítani, ennek jegyében hajtottak végre több beruházást és építenek most például éppen mini bölcsődét. Az önkormányzat szoros szövetségben ténykedik a civil szervezetekkel a faluért. Csanádapáca a közfoglalkoztatásban is jeleskedik, présüzemet építettek. – tudtuk meg Mucsi András vármegyei kereszténydemokrata képviselőtől. 

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!