Nemzetiségi munka a régi óvodában


Szeptember 15-én Ritter Imre, a magyar országgyűlés német nemzetiségi képviselője látogatott el Békésre, ahol találkozott a helyi és vármegyei németek képviselőivel, valamint a város vezetőivel.

Mucsi András önkormányzati képviselőtől  megtudtuk: nagy öröm neki, hogy a közel 160 éves ibrányi óvoda épülete új funkciót kapott, mert a helyi német nemzetiségi önkormányzat közösségi térré és tájházzá varázsolta az ódon épületet. Hozzátette: a másik óvoda a Csabai úton szintén civilek otthona lesz. Oda nyugdíjas szervezetek költöztek.

Ritter Imre képviselő urat Takács Istvánná Zsuzsa néni, a helyi nemzetiségi önkormányzat vezetője hívta meg, aki délelőtt találkozott Kálmán Tibor polgármesterrel és Deákné Domonkos Julianna tanácsnokkal is. Az óvoda épületét az önkormányzat a tavasz végén adta át a németeknek, akik a nemzetiségi önkormányzat mellett nemrég egyesületet is alakítottak, amely bejegyzés alatt van. Az üresen álló volt óvodát egy éve hagyta el a református egyház ovija, amely a Körös-partra költözött, így a város vezetői új funkciót kerestek neki. A helyi németek örömmel költöztek be a Liget sarkán álló műemlékbe, ahol minden bútor adományokból származik. Többek között a városházáról is érkeztek székek. Két egykori óvodai csoportszobában tájházat (Heimatmuseum) rendeztek be. A helyi nemzetiségi vezetők álma egy sváb múzeumi részleg kialakítása volt. Mindent saját kezűleg újították fel, a festés, csempézés, festés, kerítéspótlás a helyi német származású lakosok és családtagjaik munkája.

Nyáron minden szerdán találkoztak, összesen 20-22 ember munkája van benne a felújításban. Sok munkát ad a hatalmas épület, amelynek előterét, a Liget elején álló közterületet is karban akarják tartani.

Mindezért Mucsi András, Ibrány képviselője személyesen mondott köszönetet nekik. Ritter Imre országgyűlési képviselő délután találkozott a vármegyei német nemzetiségi önkormányzatok képviselőivel is, és sok információt adott át nekik. A cél központi források bevonása a tájház működtetésébe.

Fotók: Német Nemzetiségi Önkormányzat


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!