Bemutatták a város ipartörténetét feldolgozó könyvet


A könyv, a fennállásának közel 150 éves évfordulóját ünneplő Békési Ipartestület történetét foglalja össze. A város példás mesterembereiről, a munkájukkal értéket teremtő iparosok formálódásáról ad színes képet.

Zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel pénteken a városháza Jantyik Mátyás díszterme, ahol a kiadvány ünnepélyes bemutatóját tartották.

Kálmán Tibor polgármester köszöntőjében elmondta, hiánypótló könyv jelent meg a Helyi Akció Csoport Híd a Madzagosok közötti pályázatának keretében és örömmel támogatta a megjelenést.

Dr Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója hangsúlyozta, az korabeli iparosok a kor haladószellemű vállalkozói voltak, akik családjuk és alkalmazottaik számra megélhetést biztosítottak, előre vitték a köz ügyét, hiánypótló szakmákban jelentős értékeket alkottak.

Rácz Attila vállalkozó, a Békési Ipartestület elnökségi tagja, önkormányzati képviselő köszöntet mondott Kálmán Tibor polgármesternek a könyv támogatásáért, Molnárné Dr Tarkovács Mártának, Dr Seres Istvánnak és Szegfű Katalinnak a könyv szerkesztéséért és külön Juhos családnak, hogy végig támogatta Juhos János elnököt a könyv körüli hatalmas szervező munkában.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke, hangsúlyozta, a jövő iparosok, vállalkozók nélkül nem képzelhető el, ez az ipartörténeti könyv méltó megemlékezés és a helytörténet része munkásságuk megörökítése. Az elnök külön köszönetet mondott a Helyi Értéktárnak, hogy a Békési Ipartestületet felvette értékei közé.

Juhos János, a Békési Ipartestület elnöke szintén külön köszönetet mondott Kálmán Tibor polgármesternek a támogatásért, emlékeztetve, hogy a kiadvány minden megjelent anyaga hiteles dokumentumokon alapul, alátámasztott információkat ad és legfőbb célja az értékmentés volt. Az elnöke jelezte várható a folytatása is a kiadványnak, mert a szerkesztő munka lezárta után is kaptak további anyagokat.

Szegfű Katalin, a könyvet szerkesztő bizottság tagja felidézte a közös munka pillanatait, kiemelve, hogy a kiadványt olvasva feltárul a korabeli Békés élete, az iparosok, vállalkozók munkájának mindennapjai.

 

A 240 oldalas, sok képpel, korabeli dokumentumokkal illusztrált, olvasmányos könyv kitekintést ad a város történetében a különböző időszakokban működő nagyobb ipari létesítményekről is, de a helyi kisiparosok életére helyezve hangsúlyt.

Ezen keresztül mutatja be a folyamatos gazdasági és társadalmi átalakulást, és az abban szerepet játszó kisiparosokat. A könyv, ezáltal egy forrásértékű, kortörténeti dokumentum is.

A könyv elkészültét a felhívás után 136 adatszolgáltató segítette saját dokumentumok, képek közreadásával, továbbá az Ipartestület archív anyagainak felhasználásával, és levéltári kutatással egészítették ki.

A kötetből kitűnik, hogy eredményeiket összefogással, együttműködéssel, a céhekből testületté válással érték el. Amit a hálás utókor a hosszú-hosszú évtizedek során közmegbecsüléssel köszönt meg.

Az utódokat még most is nagy büszkeség tölti el, hogy az országban elsők között alakult meg Békésen is a mestereket összefogó szervezet. Az akkori szándék az érdekképviseleten túl, a kulturális élet szervezése és a szórakozás biztosítása is volt.

Színháztermében mozit is üzemeltettek és előadásokat is tartottak, ahol a színészek maguk az iparosok voltak. Az Ipartestület a találkozóhely volt, ahová jó volt tartozni. Ezt a szép hagyományt viszi tovább a jelenkori tagság is. Hiszen a klubestek ma is ezt a szellemet képviselik. Ezért is merült fel az elődök teremtő gondolatának megörökítése az utókor számára.

A kiadvány az adatközlők, és más érintettek számára ingyenes, de a helyszínen és a Békési Ipartestületben (Békés, Kossuth. u.17) 7 000.- Forint támogatási díj ellenében bárki számára elvihető.

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!