Akiket elér a papír illatának varázsa - Gimisek a könyvtári programok bűvöletében


Hosszú évek óta megrendezésre kerül hazánkban az Országos Könyvtári Napok elnevezésű programsorozat, melyhez idén ősszel is csatlakozott saját rendezvényeivel a békési Püski Sándor Könyvtár.

A Püski Sándor Könyvtár Békés kulturális életének meghatározó helyszíne, és ez jelen programsorozat esetében sem volt másképp. Bár ideiglenesen a könyvtár csupán az emeleti gyermekkönyvtárban működik, ez a rendezvények mennyiségén és minőségén a legkevésbé sem látszik meg.

               Az Őszi Könyvtári Napok során egy egész héten (október 2-a és 7-e között) keresztül váltották egymást az érdekes és változatos lehetőségek, melyek a legfiatalabbaktól a legidősebbekig különféle érdeklődésű embereket szólítottak meg. Ebbe a tág halmazba természetesen iskolánk középiskolás diákjai is beletartoznak. Közhely, hogy „a mai fiatalok már egyre kevésbé olvasnak”, „nem érdeklik már őket az ilyen régimódi dolgok, ők már a digitális térben léteznek” – és természetesen van is ezekben igazság. Ugyanakkor a tények azt mutatják, hogy diákjaink sokszínű és széleskörű érdeklődéssel bírnak, ezt igazolja az is, hogy mennyiféle iskolán túli tevékenységben vesznek részt (sport, művészet stb.), és éppen emiatt alig jut idejük és energiájuk bármi egyébre. Mégis az egyhetes programsorozat minden rendezvényén képviseltették magukat, és nem csupán tanári „noszogatásra”, tanári felügyelet mellett.

               A 6 osztályos gimnázium kezdetétől („kisgimi”), vagyis 7-ik osztálytól, egészen a 12-ik évfolyamig minden korosztály képviselője megjelent valamelyik programon, és nem kizárólag az általános gimnáziumi képzés tanulói, de a sportolók és a leendő pénzügyi-számviteli ügyintézők közül is. Nem csoda, hogy minden rendezvényben meglátta valaki a fantáziát, mivel azok valóban sokrétűek voltak: a legelső program rögtön a képzőművészetek szerelmeseinek szívét dobogtathatta meg. D. Csontos Julianna műveiből „Hol volt, hol nem volt…” címmel rajzkiállítás nyílt, mely egész október során megtekinthető. A megnyitót Litauszky Györgyné gondolatai és Varga János gitárjátéka is gazdagította. A további programok ugyancsak izgalmasak voltak: a Madách Színház Madách SzínpadON című online programsorozatának könyvtári partnerprogramja keretében a Ferencz Győző által készített, Emberszag című filmadaptációt tekinthették meg az érdeklődők, mely Szép Ernő azonos című önéletrajzi regénye és versei alapján készült. Továbbá a már szintén hagyománnyá nemesült növény csere-berére is sor került, melynek keretében megmaradt, felesleges magok, virághagymák, palánták és szobanövények cserélhettek gazdát.

               Mindezek mellett egy könyvtári programsorozat sem lehetne teljes könyvbemutatók, író-olvasó találkozók nélkül. Ezek közül kettő is számot tarthatott diákjaink érdeklődésére: az első Holóka Demeter Péter körösladányi szerző Emlékek az út porában című önéletrajzi ihletettségű és helytörténeti jelentőségű elbeszéléseket és visszaemlékezéseket tartalmazó kötetének bemutatója, melynek keretében Pikó Imre könyvtárvezető beszélgetett az íróval, és Matyi Edit könyvtáros olvasott fel részleteket az esemény apropóját adó könyvből. A másik esemény John. P. Drummer (polgári nevén Dobos János) Trianon-küldetés című történelmi sci-fi regényének bemutatója, ami az időutazás tematikáját középpontba állító, izgalmas, olvasmányos stílusával különösképpen megragadta a tanulók képzeletét. Volt, aki rögtön meg is vásárolta a kötetet. A szerzővel Szegfű Katalin újságíró beszélgetett. A fiatalok érdeklődésének mértékét jól példázza, hogy a könyvtári beszélgetés már a második volt aznap, korábban ugyanis iskolánkban is sor került rá, mégis volt olyan diák, aki mindkettőn részt vett.

               Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Püski Sándor Könyvtár munkatársainak a színvonalas szervezői munkájukért, illetve a fényképek jelentős részéért. Egészen biztos, hogy a könyvtár és az iskola együttműködése, mint eddig, a jövőben is gyümölcsözőnek bizonyul.

 

Szombat János


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!