Az év utolsó ülését tartotta az értéktár bizottság


November 28-án tartotta a 2023. évi utolsó ülését a Békési Helyi Értéktár Bizottság, amelyen a jövő évi tervekről is szó esett.

Mucsi András, a bizottság elnöke tájékoztatott: a bizottság ülésén a 2023. évi működés áttekintése mellett a jövő évi tervekről is beszámoltak. 2024 januárjában összehívják mindazon szervezetek képviselőit, amelyekkel kapcsolatban helyi értéket vettek fel az értéktárba, és emléklapot adnak át nekik. Áprilisban Szegfű Katalin újságíró szerkesztésében könyv jelenik meg Békés városáról, amelyben az értéktár is bemutatkozik.

A mostani ülésen döntés született arról, hogy a helyi ortodox templomot, mint a hajdani Békés vármegyei görög élet emlékét felterjesztik a vármegyei értéktárba. Nagy-Laczkó Balázs régész-néprajzos, a bizottság szakértője javaslatára fogadták el ezt a határozatot, aki azt emelte ki, hogy a XVIII. században nagy számú görög élt Békés vármegyében, akik nagyban hozzájárultak a térség polgárosodásához.

Nagyrészt kereskedők voltak, ők építették a békési ortodox templomot is, amelyet később a román ortodoxia vett át a görögök távozása és beolvadása után. A templom vármegyei szinten egyedülálló értéket képvisel, jelenleg felújítás alatt áll.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


értéktár