Mi is az a mikrozöld vagy mikrosaláta? A manapság egyre elterjedtebb fine dining éttermek konyhái és séfjei a különböző ételkompozícióik díszítésére használják ezeket az apró méretű zöldségeket, melynek termesztését a békési kertészet is végzi.
Retek, vörösretek, borsó, póréhagyma, rukkola de számos egyéb fajta is szóba került, termesztésük a vetőmag eredetétől fogva biológiai körülmények közt zajlik – tudtuk meg Varga Eriktől, az Agócs kertészet vezetőjétől.
Mi az a mikrozöld? Ha a definíciót nézzük, a mikrozöld (de nevezhetjük mikrosalátának is) valójában a növény hajtása.
Picike, ehető és még azelőtt aratják le, mielőtt rendes, kifejlett zöldséggé fejlődne. Számos zöldségféle alkalmas arra, hogy így termesszük, és akár másfél hét után már szedhető is.
Méretükhöz képest arányaiban magasabb a tápanyag tartalma, mint termőre fordult társainak. Varga Erik elmondta, a következő lépés a megyei terjeszkedés, egyre több étterem érdeklődik a békési mikrozöldek iránt!
(X) Reklám