Molnár Máté vezető református lelkész ünnepi gondolatai


A legnagyobb meglepetés - „Nagy meglepi vár az appban...” – hangzik a mindenki által jól ismert reklámszöveg az ismert karácsonyi ének dallamára a rádióból a nap bármely időszakában bármikor, amikor beülök az autómba.

Dallamtapadás – szoktuk mondani, amikor egy szöveg és a hozzá tartozó dallam megragad a fejünkben és órákig, vagy napokig nem is enged szabadulni.

Én is így jártam, akkor is eszembe jutott, amikor valóban be kellett lépjek az appba, és valóban nagy meglepetés várt, a befizetésre váró telefonszámlám. Elégedett ügyfélként nem célom bántani a telekommunikációs céget, inkább arról szeretnék írni néhány gondolatot a kedves olvasónak, hogy milyen érzéseket váltott ki belőlem ez a történés, karácsonyhoz közeledve. Röviden csalódottságot, és hálát. Ez a két szó tökéletesen bemutatja a ma emberének lehetőségeit 2023 karácsonyán.

A csalódottság abból fakad, hogy ígértek valamit, ígértek egy nagy meglepetést, amiben végül nem lett részem. De sokan tudnának ehhez csatlakozni! Annyi minden ígérte már nekünk a karácsonyi öröm, vagy meghittség, béke, szeretet esetleg elcsendesedés illúzióját, ami valóban csak illúzió maradt. Ezért van sok csalódott ember karácsony estéjén.

Mert az előbb felsorolt ígéretek nem valamitől költöznek be a lelkünkbe és az otthonunkba. Jó lenne keserédes mosollyal elfogadni, hogy az ünnepi hangulatunk nem az akcióknak, a fényeknek és illatoknak hatására lesz. Jó dolgok ezek, ne értsetek félre, de csak úgy, mint járulékos, másodlagos dolgok.

Az igazi meglepetés, és ezzel együtt a már említett hála érzése a karácsonykor jászolban váró kisded ismeretén, imádatán fog múlni. Ezt hirdeti a keresztyénség két évezrede, és ennek a felemelő, megszentelő érzését igyekszik olcsó utánzatokkal pótolni számunkra a világ.

János evangéliuma így ír Jézus születéséről: „Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.”

Számomra ez az igazi, hamisíthatatlan karácsonyi meglepés, amely minden évben vár engem és hálára indít. Isten azóta közöttünk lakik, és ha figyelünk, megmutatja nekünk dicsőségét, kegyelmét és igazságát. Ez az az érzés, ami minden karácsonykor felerősödik és kitart a következő évre is.

Miről is szól ez az ige? Egyrészt arról, hogy soha nem vagyunk egyedül. Isten Szentlelke jelen van, velünk van és betölti az életünket. Szól arról, hogy az életünkben semmi nem történik véletlenül, Isten minden napunk minden percében megmutatja nekünk, hogy Ő dicsőséges Úr, aki az övéiről gondoskodik. Ehhez kapcsolódik a másik két fogalom, a kegyelem és az igazság. Kegyelmes, mert nem azt érdemelnénk, amit kapunk tőle, de pont ebben van a karácsony csodája – mivel igazságos, ezért elküldte Egyszülöttjét, hogy ne büntetés legyen az életünk, hanem folyamatos hálaadás, időnként tanulás és nem utolsósorban fejlődés, hogy az első karácsony óta az embernek lehetősége van napról napra közelebb kerülni Teremtőjéhez.

Kívánom, hogy minden kedves olvasó tapasztalja meg a legnagyobb meglepetéssel járó hála érzését ezen az ünnepen. Kívánok mindenkinek Istentől megáldott, szeretetben gazdag, békés ünnepet, és sikeres új esztendőt!

Molnár Máté

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!