20 milliót csaltak ki egy békési férfi számlájáról


Közel 20 millió forint tűnt el egy békési férfi számlájáról azután, hogy magukat banki ügyintézőnek kiadó idegenek hívták fel. A csalás egyik gyanúsítottját a rendőrök elfogták, és többek között pénzt, autókat, arany ékszereket foglaltak le tőle. További részletek

Ismeretlen telefonáló ijesztett rá egy békési cégtulajdonosra 2023. augusztus 4-én. A férfi éppen boltban vásárolt, amikor megszólalt a telefonja, és a hívó banki ügyintézőként mutatkozott be. Azt állította, hogy valaki pénzt akar levenni a cég számlájáról, így sürgősen zárolni kell azt, és ehhez szükség van az ügyfél közreműködésére. Adatokat kért, a férfi telefonjára kódok érkeztek, amelyeket az idegen kérésére beolvasott neki. Másfél óra múlva újra hívták, akkor egy másik hang jelentkezett, és azt kérdezte: tudja-e, hogy jogosulatlanul pénzt akarnak levenni a számlájáról. A férfi megköszönte a tájékoztatást azzal, hogy már egy másik ügyintéző felhívta. Megkérdezte, hogy mennyit és ki akart levenni, mire azt a választ kapta, hogy külföldről és 2,5 millió forintot. Ehhez képest másnap reggel, mikor személyesen bement a bankjába, azzal szembesült, hogy nincs pénz a számlán, két részletben 18 millió 800 ezer forintot utaltak el róla.

A Békési Rendőrkapitányságon indult nyomozás adatai szerint két Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei férfi telefonálhatott a békési cégtulajdonosnak. Egyiküket 2024. január 16-án hajnalban lakóhelyén kapták el a rendőrök. Lefoglalták a laptopját, a táblagépét és a mobiltelefonjait. Zárolták az élettársa bankszámláját, amire pénzt utalt, és elkobozták a vagyonát. Több mint 2 millió forintot, két autót és körülbelül 1 millió forintot érő arany ékszereket foglaltak le tőle. A 33 éves férfi csalás és pénzmosás bűntettek elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetben van, társát még keresik. A páros a gyanú szerint egy paksi férfit is megkárosított, az ő számlájáról ugyanezzel a módszerrel 1 millió 200 ezer forintot utaltak el. A gyanú szerint a békési és paksi férfiakon kívül ugyanezzel a módszerrel másokat is becsaphattak, megkárosíthattak.

A rendőrség közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a kiberbűnözők célba vették a cégeket, egyesületeket, civil és egyházi szervezeteket, valamint az önkormányzatokat is. Kérjük, fogadják meg a tájékoztatóban leírt bűnmegelőzési tanácsokat, hogy legyen esélyük elkerülni a hasonló eseteket!

Békési Rendőrségi Hírek elsőnek mindig csoportunkban! Csatlakozz!  


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


rendőrség csalás