Félidőnél jár az SZKTV


Békés vármegyében január 23-ig összesen több mint 540 fiatal versenyez.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV), illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny első fordulóját a diákoknak már több, mint fele már megírta, vagyis nekik a kocka el van vetve. 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta rendezi meg a hároméves képzést végző és szakmát szerző középiskolásoknak a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), illetve az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV), amely az érettségit is adó, 5 éves technikum végzőseinek szól.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Kulturális és Innovációs Minisztérium közös versenyének célja, hogy a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák reflektorfénybe kerüljenek a „Szakmát a kézbe” szlogen jegyében. Többek között a festő-mázolók, a grafikusok, a villanyszerelők, a mechatronikai technikusok már leadták a ,,beugró” dolgozatot a középfordulóba, nemsokára az is kiderül, milyen eredménnyel. A legtöbben ráadásul nem is papír alapon versenyeztek, hanem interaktív módon, számítógépen kellett számot adniuk a tudásukról.

Még hátra van többek között az informatikai rendszer és alkalmazás-üzemeltető technikusok, vagy éppen a szoftverfejlesztő és tesztelő technikusok versenye. Ők az új TOP-listások, akik elhódították a képzeletbeli dobogó legfelső fokait. Míg ugyanis korábban a vendéglátóipari szakmákban versenyeztek a legtöbben, ebben az évben a legnépszerűbb a szoftverfejlesztő- és tesztelő, második a szakács, a harmadik pedig az informatikai rendszer és alkalmazás-üzemeltető technikus.

A cél természetesen minden szakmában ugyanaz első körben: aki a három fordulós verseny területi előválogatóján legalább 60 százalékot ér el, mentesülhet a szakmai írásbeli vizsga alól. Aki pedig továbbjut, az a középdöntőben, majd az országos Szakma Sztár Fesztiválon adhat számot a tudásáról áprilisban.

 

 

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!