Aktívak voltak a békési nemzetiségi önkormányzatok 2023-ban


A békési képviselő-testület január 25-i ülésén tárgyalta a békési német, szlovák, román és roma nemzetiségi önkormányzat tájékoztatóit.

A békési németek országos és megyei rendezvényeken vettek rész, de a városi ünnepségeket is koszorúztak, gyertyát gyújtottak. Áprilisban volt a német nemzetiségű Puskás Lászlóné táblaavatója, májusban nemzetiségi napot szerveztek, valamint megalakították a Békési Németek Egyesületét. Októberben az ibrányi óvodában több mint száz részvételével megtartották az Oktoberfest ünnepséget, novemberben pedig német délutánt tartottak ugyanott.

A roma önkormányzat sportnapot, húsvéti gyerekfoglalkozást, gasztronómiai napot és a Békési Cigányságért Díj átadóját szervezte meg 2023-ban. A neves elismerést Ásós Géza békési vállalkozó kapta meg.

A román nemzetiségi képviselő-testülete elsősorban a helyi román ortodox temető takarításában és bejáró kialakításában vette ki a részét, valamint egy sor fontos országos és vármegyei román kulturális programon képviseltették magukat.

A békési szlovákok is bekapcsolódtak az országos és vármegyei szlovák nemzetiségi programokba, saját programként pedig márciusban nőnapot, szeptemberben városi szlovák napot ünnepeltek. A Madzagfalvi Napokon is főztek. Ebben az évben sem maradhatott el a városi általános iskolások számára kiírt rajzpályázat, amelyre 175 pályamunka érkezett be.

Mucsi András képviselő a testületi ülésen megjegyezte: mindegyik szervezetnek fontos szerepe van a nemzetiségi hagyományok és identitás ápolásában, a munkájuk révén forrásokat tudnak a városba hozni. A román önkormányzat pl. rendben tartja a temetőt, ahol neves békési polgárok nyugszanak, a roma nemzetiségi önkormányzat pedig rangos díjat alapított, amelyet elismert békésiek kaptak meg évek óta. Örömét fejezte ki, hogy a németek beköltöztek az ibrányi óvodába, amelynek így ismét van gazdája. A 2022. évi népszámlálás eredményeit alapul véve mind a négy békési nemzetiségnek ismét lehetősége lesz arra, hogy képviselő-testületet válasszon június 9-én. Ehhez egy adott településen legalább 20 emberre van szükség, aki úgy nyilatkozott, hogy egy adott nemzetiséghez tartozik.

A képviselő-testületi ülésen Deákné Domonkos Julianna tanácsnok is elismerő szavakkal a négy nemzetiségi önkormányzat munkáját, akiknek jó az együttműködése a városi intézményekkel is.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!