Okleveleket adott át az értéktár bizottság


Február 12-én ünnepélyes oklevélátadót tartottak a városházán, amelyen a Békési Helyi Értéktár Bizottság emléklapot át a 2022-2023-ban az értéktárba felvett magánszemélyekhez és épített értékekhez kapcsolódó rokonoknak, intézményvezetőknek.

A Polgármesteri Hivatal kistermében Mucsi András, a helyi értéktár bizottság elnöke és Kálmán Tibor polgármester adta át az oklevelet az érintetteknek. Az ünnepségen megjelent Kecskeméti Gábor és Bede László leánya, a városvédő egyesület, a református egyház, a református gimnázium, a békési kulturális kft. képviselője is. A Városháza, mint helyi érték oklevelét Tárnok Lászlóné jegyző vette át. Az értéktár bizottság elnöke elmondta: fontos a helyi értékek összegyűjtése, ezek népszerűsítése, társadalmasítása, megismertetése. Ennek jegyében készült el a www.bekesiertektar.hu honlap is. Az értéktár bizottság május 30-ig várja az esetleges új felterjesztéseket, és azokról júniusban dönt. A békésiek felterjesztéssel élnek a vármegyei értéktár felé: a helyi ortodox (görög) templomot szeretnék oda felvetetni, amely a Békés vármegyei egykori görög közösség legfontosabb épített emléke.

2022-ben és 2023-ban a következő értékeket vette fel a bizottság a helyi értéktárba: Békés a hidak városa-Békés hidjai, a református templom és annak orgonája, Szegedi Kis István Gimnázium régi könyvtára, Békési Ipartestület, Belencéres Néptáncegyüttes, Városháza épülete, Nagyház,  Bérház, református templom, római katolikus templom, görög (ortodox) templom, köztéri kutak-öntöttvas ejektoros kutak, I. világháborús emlékmű,  II. világháborús emlékmű,  1848-as és 1956-os emlékművek, Bede László munkássága, emlékhelyek és emlékművek Kecskeméti Gábor tiszteletére, Királyok kapuja-millenniumi emlékhely Békésen,  Bandikafa-fehérnyár facsopor   Cimborafa-fehérnyár a Nagyrét Élővíz csatorna mellett, Tölgymatuzsálem a ligetben, Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar.

 

 

Tételek: 1 - 20 / 24 (2 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!