Viseletek Napja a Csillagfürt Református Óvodában


Békésen a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium, Csillagfürt Református Óvodájában „Szél fújja pántlikámat, Harmat éri a szoknyámat” címmel, Viseletek napja projekt valósulhatott meg.

Református óvodaként a keresztény értékek átadása mellett, Pompás mesés óvodaként kiemelt jelentősége van a néphagyományok ápolásának óvodánk életében. Ebben az évben az egyik nevelési célkitűzésünk a közösségformálás és igyekszünk olyan programokat szervezni, ahol a szülők gyermekeikkel, az óvoda dolgozóival közösen tevékenykedhetnek és szórakozhatnak. Már a húsvétot követő hetekben készülődtünk erre a programunkra és gyűjtőmunkát hirdettünk meg a családjaink között. Népviseletek, öltözetek, népi motívumokkal díszített textíliák gyűjtésére invitáltuk őket, melyek kiállításra kerültek óvodánk közösségi terében, az aulában. Nagyon hálásak vagyunk hiszen nagyon sok kincs érkezett: szépséges hímzett blúzok, szoknyák, kötények, terítők, falvédők, szalvéták ….stb. Népviseletben öltöztetett babákból is jó néhány összegyűlt, hogy akár külön kiállítást is lehetne belőlük szervezni. A csoportokban hála a szülőknek és óvodai dolgozóknak szépen gyülekeztek a népi hímzések, ruhadarabok, igy lehetőségünk volt a gyerekekkel jól megfigyelni a diszitőmotívumokat, összehasonlítottuk egy-egy tájegység motívumkincseit, illetve azt is megtekintettük, hogy a világ népei hogyan öltöznek. Ebben a témában fellelhető könyveket nézegettünk, beszélgettünk a ruhakészítéshez kapcsolódó népi mesterségekről.

Meséink, dalaink, mondókáink is mind a népviseletekhez, készítésükhöz kapcsolódott, ábrázoló tevékenységekben megjelentek a népi diszitő motívumok.

A projekt lezáró alkalmát április 26. péntek délután valósítottuk meg. Az érdeklődő családok szép számmal összegyűltek ezen az alkalmon is. A vendégek köszöntése után, a Macskacicó népmesét mesélte el Dihenné Rucz Erika óvónénink interaktívan, szerepbeléptetéssel. A gyerekek és a szüleik is élvezték, élték a mesét, hiszen aktívan részt vettek. Pompás mesélésbe az óvónéni beleszőtte mindazokat a korabeli öltözeteket, melyek körbe is vettek bennünket az aulában.

A mese után a gyermekek, a szüleikkel vászon keszkenőt mintázhattak népi motívum nyomdázással, valamint textilfilccel díszíthették a kendőcskéket. Nagyon szép darabok születtek A délutánunk záró eseménye, meglepetés vendége Hevesi Imi bácsi volt, aki kérésünkre ismert, kedvelt népdalokból álló csokrot hozott mindenki nagy örömére. Az estébe hajló program, fergeteges táncházzal zárult. Együtt táncolt gyermek, szülő, óvodai dolgozó. Megéltük közben a néphagyományok megtartó erejét, átélhettük ebben a rohanó világban, hogy a közösségben, az összefogásban milyen erők, energiák képesek aktivizálódni. Viseletek napja projektünk a Békés Vármegye Önkormányzat támogatásának köszönhetően valósulhatott meg. Támogatták az aulánkban létrehozott kiállítást : Montenegró divatáru üzlet, Tuti divat, Fess Rochilde és Dóra Használtruha.

Farkas-Piskóty Boglárka

óvodai intézményegység-vezető

Tételek: 1 - 20 / 34 (2 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!