Békésben is jelen van az illegális migráció


Beszámolt a tevékenységéről a Békés Vármegyei Rendőrfőkapitányság Békés Vármegye Önkormányzata 2024. május 16-i közgyűlésén, a beszámolót a képviselők egyhangúan fogadták el.

Vörös Ferenc rendőr dandártábornok az írásos anyag kiegészítéseként elmondja a vármegyei képviselőknek, hogy a 178 km-es Békés vármegyei magyar-román határon 1157 fővel szemben intézkedtek illegális migrációs bűncselekmény kapcsán. Ez 6,4%-os növekedést jelent 2022-höz képest. Itt nem csak embercsempészekről és illegális migránsokról van szó, hanem olyanokról is, akik szabálytalan módon próbáltak meg átkelni a határon. Éppen ezért fontos a magyar és román határvédelmi szervekkel való jó kapcsolat. A magyar-szerb határ sokkal érintettebb a kérdésben.

A kiberbűnözés és csalások terén vármegyénkben is jelentős a növekedés, amely új kihívások elé állítja a rendőröket is.

Hozzászólásában Mucsi András vármegyei képviselő annak adott hangot, hogy örömteli a rendőri állomány fiatalítása. Vörös Ferenc válaszában elmondta: Békés vármegyében nem jelent gondot a fiatalok bevonzása a rendőrségbe, stabil a feladatellátás, a körzeti megbízotti hálózat feltöltöttség 98%-os. Hamarosan duális képzés keretében is lehetőség lesz a rendvédelmi oktatásban a rendőri pályára készülő fiatalok ismereteinek még alaposabb bővítésére. Elsősorban a pályakezdőket célozzák meg, de vannak idősebbek is, akik váltanak, és a rendőrséghez csatlakoznak.

Örömteli, hogy a rendőrség és polgárőrség kapcsolata napi szintű, a polgárőrök igen sok segítséget nyújtanak a rendőröknek. Az országosan elvárt 25 perces rendőri reagálási idő Békés vármegyében átlagosan 12 perc.

Köszönetet mondott a rendőrfőkapitány azért a 660 ezer forintos tavalyi segítségért, amelyet a vármegyei önkormányzattól kapott a rendőrség. Ebből 10 db számítógépet vásároltak. Ennek az összegnek a fedezete a vármegyei önkormányzat költségvetésében szereplő mecénási keret – tudtuk meg Mucsi András vármegyei képviselőtől. 

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!