„Határtalanul” Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával


Lezárult a Reményhír Intézményben a 2.560.000,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert HAT/1535/2023 azonosító számú „Őseink-Köröseink” c. „Határtalanul” pályázat.

A program az előkészítő órával kezdődött 2024. 04. 25-én. A diákokkal ismertettük a Határtalanul program létrejöttének célját. Beszélgettünk Erdélyről és az ötnapos kirándulás állomásairól. Szemléltetésképpen megtekintettünk néhány korábbi években a Határtalanul kirándulásról készült kisfilmet és általunk készített prezentációt, mely az utazáshoz szükséges információkat tartalmazta.

A kirándulás 2024. 05. 06-10. között valósult meg a Békés-Nagyszalonta-Várasfenes-Magyarremete-Kiskoh-Torda-Boga völgye-Nagyvárad-Békés útvonalon.

Az értékelő órán, 2024. 05. 16-án a kirándulás résztvevői fotók, videók és projektmunkák bemutatásával számoltak be az ötnapos út élményeiről és próbáltak kedvet csinálni a leendő hetedikeseknek az elcsatolt magyar területek megismeréséhez.

A nemzeti összetartozás napjára szervezett témanapon, 2024. 06. 04-én a kirándulásban résztvevő gyerekek megemlékeztek az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójáról. A történelmi események felidézése után meséltek az erdélyi élményekről az ott élő magyar gyerekek életéről, mindennapjairól és magyarságtudatukról. Részt vettek a városi rendezvényen, majd közös étkezéssel zárták a programot.

A Határtalanul pályázat nagyszerű lehetőséget adott arra, hogy a gyerekek személyesen találkozzanak külhoni erdélyi magyarokkal, akik szorosan kötődnek az anyaországhoz. Megtapasztalhatták, hogy mennyire fontos számukra a magyarságuk vallásukban, nyelvükben, gasztronómiájukban, népviseleteikben, hagyományaikban és egyáltalán a mindennapi életükben.

 

Nekünk, akik az Alföldön élünk, nem mindennap van lehetőségünk arra, hogy a hegyekben, patakok partján, vízeséseknél túrázzunk. A diákok olyan felszíni formákkal találkozhattak, amelyeket eddig csak képeken, filmeken és a földrajzórákon csodálhattak meg. A természet szépségei mellett lehetőségük nyílt a gyerekeknek megismerkedni régi magyar városokkal, azok nevezetességeivel és az ott munkálkodó történelmi személyekkel.

 

A pályázat további pozitívuma, hogy a gyerekek ingyen vehettek részt a kiránduláson, amit egyébként a családok szociális háttere nem tett volna lehetővé. Mint minden kirándulásnak, ennek is fontos közösségépítő szerepe is volt.

 

 

 

Tételek: 1 - 20 / 41 (3 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


Határtalanul