JóPálya - Indul az újabb tábor!


Alig ért véget az első pályaorientációs tábor, máris a jövő heti etapra készül a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Múlt héten 20 gyereknek segítettek abban, hogy melyik középiskolát, szakot válasszák a felső tagozatosok.

 

Ötödik-hatodik-hetedikes fiatalok vettek részt a Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett táborában. A kamara elsődleges célja, hogy - a gyerekek értelmes időtöltésén túl - segítse a pályaválasztásukat. Ugyanis még mindig az a tapasztalat, hogy sokan abba az iskolába adják be a jelentkezési lapjukat, ahova a legjobb barátjuk, barátnőjük, függetlenül attól, hogy érdekli-e őket a képzés vagy sem. Ebből adódik, hogy viszonylag nagy kilencedikben a lemorzsolódás, az újrakezdők aránya, akik év közben rádöbbennek arra, hogy mégsem ezzel szeretnének foglalkozni és kénytelenek váltani.

-        A programokat igyekszünk a gyerekek érdeklődési körének megfelelően alakítani. Többen jelezték, hogy a Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál technikum vagy éppen a Zwack technikumába szeretne elmenni, ezért egy-egy délelőttöt ott töltöttünk – mondta Mészárosné Szabó Anna szakképzési osztályvezető. – Másokat a Szent-Györgyi Albert technikum képzései érdekelték, ahol végül belekóstolhattak a sportedzői képzésbe, megismerték a nyomdaipari képzéseket, látták a divat- díszlet- és jelmeztervezők munkáját, mindent megtudtak a rendészetről, illetve belepillantottak a kreatív ágazatba is. Ellátogattak egy bölcsődébe, ahol első kézből láthatták a kisgyerekgondozók munkáját. A fiúk nagy örömére volt a csapat a Linamar Hungary Zrt-nél és a Kemény Gábor technikumban is, ahol nemcsak a gépjármű-mechatronikai technikusok, azaz autószerelők, hanem a logisztikusok munkájával ismerkedtek. Ezek az alkalmak sokkal többet adnak, mint a nyílt napok, hiszen itt csak a mi húsz táborozó gyerekünk van ott, akik mindenhez hozzáférnek, kipróbálhatnak, bátran kérdezhetnek.

Nemcsak a felnőtteket, a kortársakat is lehetett faggatni. Több középiskolás részt vett a táborban mentorként, hogy a felső tagozatosok első kézből kapjanak információt a kiszemelt suliról. Szó esett a képzésekről, a tanárokról, de még a büféről és a közösségi életről is, ahogyan nem maradhatott ki az sem, hogyan kell hatékonyan készülni a központi felvételire.

Július 8-án kezdődik a következő tábor, ahol szintén lesz iskolabemutató, de a gyerekek ellátogatnak a Békéscsabai Médiacentrumba, az Alföldvíz Zrt-hez, a békéscsabai kórház Skill laborjába, ahol az orvosokat, ápolókat képezik tovább. Elmennek a Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack, Nemes Tihamér, Széchenyi István, azaz Közgé, a Szent-Györgyi Albert és a Kós Károly technikumba, illetve a gép- és légiiapari képzőközpontjába is. A táborba még három szabad hely van.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!