Textiltől a szappanig - beszámoltak a közmunkaprogram eredményeiről


Sokan nem is tudják, hogy milyen sok lehetőség van a közmunkaprogramhoz kapcsolódó pályázatokban, amelyekkel a Békés vármegyei önkormányzatok, így Békés Város Önkormányzata is élhetnek.

A békési közmunkaprogram beszámolóját június 27-én tárgyalta meg és fogadta el a képviselő-testület.

A 12 oldalas beszámolót a közmunkaprogramban dolgozó szakemberek készítették el. Ebből kiderült, hogy a város több programot is futtatott egyszerre 2023-ban. Lehetőség volt hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében 48 főt foglalkoztatni, erre a kormányhivatal közel 67 millió forintot biztosított. A program keretében takarítónőket, adminisztratív, pénzügyi, informatikati, karbantartói, kézbesítői, konyhai kisegítői feladatokat ellátó munkatársakat vett fel a város, de itt foglalkoztatták a közterületen szorgoskodó személyeket is. 12 fő ezen kívül ruházati eladó képzésben, 18 pedig vezetőüléses targonca-kezelői tanfolyamon vett részt. 2023 nyarán is futott a nyári diákmunka: összesen 32 diákmunkás dolgozott a városi intézményeknél.

A város tavaly is sikerrel vitte tovább a Start-munkaprogramot, amelynek van mezőgazdasági, szociális és helyi sajátosságokra épülő programeleme is. Ezek a programok azért is fontosak, mert lehetőség eszközbeszerzésre is: a város így ágvágókat, motoros fűkaszákat, láncfűrészeket és fűnyírókat tudott vásárolni, ezek a mindennapi munkában elengedhetetlenek. A mezőgazdasági program keretében lucernák és gyepszénát állítanak elő, a megtermelt almából almalevet, a szilvából reprezentációs célokat szolgáló pálinkát állítanak elő. A szociális programelem keretében került sor a közúthálózat és a közterületek karbantartására. A megoldandó feladatok méretét érzékelteti néhány szám: az útpadkázás során 10 kilométer útszakaszt kellett éves szinten végigtisztítani (egy szakaszt természetesen évente többször is), a kaszálás 8000 négyzetméternyi zöldfelületet érintett. Szomorú adat, hogy csak tavaly 6 tonna illegálisan lerakott szemetet szedett össze és szállított át Békéscsabára ártalmatlanításra a város. Hatalmas feladat továbbá a belvízelvezetést szolgáló árkok takarítása, ez is több km-es szakaszt érintett 2023-ban.

Öt ember dolgozott tavaly a járdalapgyártó programban, 6 fő textilvarrással, két fő szappanfőzéssel foglalkozott. Ez utóbbi két programelemet a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ végezte, és munkaruházatot, a hajléktalanok ellátásában hasznos munkadarabokat, textiltermékeket szabtak-varrtak, a hímző- és szitanyomó készülékkel a városnak és intézményeinek hímzett és szitanyomott termékeket készítettek. A tavaly elkészített 500 db házi jellegű szappant a városi intézmények használták fel örömmel. A varrás során 180 db törölköző, 150 db lepedő, 300 dr párnahuzat, 300 db pallanhuazt, 60 db kötény, 50 db konyhai kisegítői munkaruházat készült el. Varrtak továbbá 20 db függönyt, 240 db táskát, 250 db székpárnát, 20 db zsemletartót, 60 db nyakkendőt, 50 db óvodás tornazsákot és 240 db tarisznyát is.

Mucsi András, a Humán és Szociális Bizottság elnöke elmondta: a programok sikeresek, ezt mutatja, hogy számos itt foglalkoztatottak vett fel az önkormányzat, annak több intézménye „rendes” szerződéssel, továbbá a sokan helyezkedtek el különböző cégeknél, állami és egyházi intézményeknél. Ez is a közmunkaprogram kimondott célja: visszavinni, integrálni az embereket a munka világába. A képviselő kiemelte, hogy a közmunkaprogram keretében odafigyelnek azokra az emberekre is, akik némileg kiesnek a lakosság látóköréből: a szociális szolgáltató központ által gondozott hajléktalanoknak is segítenek munkát találni és vállalni, erre is jók a különbözői állami közmunkaprogramok.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!