18 ezer órás szolgálatot végeztek a polgárőrök 2023-ban Békésen


Minderről Gyarmati Sándor, a Békési Polgárőrség Közhasznú Szervezet elnöke tájékoztatta a képviselő-testületet.

Az egyesületként bejegyzett polgárőrségnek 2023 végén 79 tagja volt. A szervezet feladat sokrétű: a helyi közrend és közbiztonság védelme, a bűnmegelőzésben való közreműködés, az állampolgári személyi biztonságának és vagyonának védelme. A legfontosabb partnereik az önkormányzat és a városi rendőrkapitányság, amelyekkel napi szintű a vezetői kapcsolat. A rendőrséggel közösen 1113 óra közös szolgálatot láttak el, önállóan pedig 17026 órát. Technikai eszközként három gépkocsi, több elektromos kerékpár és hagyományos kerékpár áll a rendelkezésükre.

A polgárőrök tevékenysége nagyon soktérű volt 2023-ban is: ellenőrzték a kerteket, tanyákat, segítettek egyedül élő idős személyeknek kül- és belterületen, tartósan távol levő vagy nyaraló családok ingatlanaira figyelnek oda. Kérésre önkormányzati, egyesületi, intézményi vagy magán rendezvényeket biztosítottak, éjszaka őrizték az önkormányzati vagyontárgyakat, felszerelést a városi nagyrendezvények idején vagy az adventi időszakban. A rendőrséggel összehangolva a reggeli és délutáni időszakban közlekedésbiztonsági feladatokat láttak el a polgárőrök a belvárosban és az iskolák környékén.

Mucsi András képviselő, a Humán és Szociális Bizottság elnöke az önkormányzat kiemelt partnerének nevezte a polgárőrséget, amelynek elnökét, Gyarmati Sándort beválasztották korábban a rendészeti kérdésekkel is foglalkozó, a képviselő-testület mellett működő Ügyrendi, Közrendvédelmi és Lakásügyi Bizottságba is.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!