Több bejelentés volt 2023-ban a tűzoltóknál, mint korábban


A Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Békés város vonatkozásában adott tájékoztatást a tűzvédelmi helyzetről a június 27-i képviselő-testületi ülésen. A beszámolóból kiderült: főleg a szélsőséges időjárás miatt volt szükség a növekvő számú beavatkozásra a tűzoltóknak.

Viczián György tűzoltó alezredes, tűzoltóparancsnok a képviselő-testület számára készített anyagában jelezte: 2023-ban 33-mal több bejelentés érkezett a békéscsabai parancsnokságra, mint 2022-ben. A tavalyi év vonatkozásában 173 esetben kellett intézkedni a katasztrófavédelemnek.

A tűzesetek száma 60-ról 53-ra csökkent, ennek oka az lehet, hogy az időjárás is kedvezőbben alakult, mint egy évvel korábban. Emiatt kevesebb szabadtéri tűz keletkezett. A lakóingatlanban keletkezett tűzesetek és a téves tűzjelzések száma is csökkent.

Tűz következtében két személy sérült meg, az előző évben nem volt sérült, egy tűzvizsgálati eljárás indult 2023-ban. Műszaki mentéssel összefüggésben 120 riasztás volt, 2022-ben 80 ilyen eset történt. A műszaki mentések döntően kidőlt fa, leszakadt ágak, hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék, közlekedési baleset és szénmonoxid szivárgás miatt történtek.

A Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság (HTP) elsődleges működési területéhez 15 település tartozik, többek között Békés. A munkájukat nagyban segítik a Békési Önkormányzati Tűzoltóság, amely Békés, Bélmegyer és Tarhos vonatkozásában látja el a feladatait tűzoltási és műszaki mentési esetek kapcsán. A saját bevételeken túl Békés Város Önkormányzata is jelentős összeggel járul hozzá a helyi tűzoltóság stabil működéséhez – nyilatkozta szerkesztőségünknek Mucsi András békési képviselő.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


beszámoló