Ötezerrel nőtt a békési uszoda forgalma tavaly


A 2022. évvel összehasonlítva 2023-ban ötezerrel több ember kereste fel a békési uszodát, ahol a tárgy évben 54 456 ember fordult meg – olvasható a Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő beszámolójában, amelyet a fenntartó békési képviselő-testület augusztus 1-jén fogadott el.

A képviselő-testület ülésén megtárgyalták a város vezetői az intézmény beszámolóját, amelyet Kovarszki Judit Eszter igazgató jegyez. A teljes intézményben 85 főállású és 12 részmunkaidős kollega dolgozik. Az intézmény fő tevékenysége a járóbeteg szakellátás, összesen 580 heti szakorvosi óraszámmal rendelkeznek, ehhez 90 nem szakorvosi óraszámuk is van (fizio- és mozgásterápia egység). Összesen 25 szakrendelés várja a gyógyulni várókat, legnagyobb óraszámmal a fizioterápia után a füll-orr-gégészet és a belgyógyászat dolgozik.

Az intézmény költségvetésében az elmúlt években jelentős növekedés tapasztalható, aminek az az oka, hogy komoly béremelés volt az egészségügyben, és ez a békési intézmény életében is visszaköszön. 2023-ban összesen 28 millió forintot költöttek eszközfejlesztésre, a legnagyobb tételt egy műtőasztal és lámpa beszerzése jelentette (7,1 millió).

A tavalyi évben két orvosi körzet (8. számú háziorvosi és 4. számú fogorvosi) volt helyettesítéssel ellátva, de ez azóta változott, 2024-ben mindkét praxisba orvos érkezett.

A gyógyfürdő vonatkozásában olvasható, hogy összesen 23 ezer beteg vett igénybe valamilyen szolgáltatást, a legtöbben a gyógyvizes gyógymedencét. A 60 éven felüli békésiek ingyenes bérletét 2023-ban 822 fő váltotta ki.

Mucsi András képviselő, a Humán és Szociális Bizottság elnöke az ülésen elmondta: a békési önkormányzat célja, hogy továbbra is a saját fenntartásában tartsa meg az egészségügyi intézményt, amely a járási betegeken túl sok más vármegyei lakost is vonz vélhetően a jó orvosi ellátottságnak is köszönhetően. Az intézmény vezetése igyekszik minden szakrendelésre orvost találni, jelenleg egyetlen szakrendelés (bőrgyógyászat) szünetel, mert a vármegyében nem találnak orvost a feladatkör betöltésére. A képviselő emlékeztetett, hogy az önkormányzatok törvényi kötelezettsége csupán a háziorvosi és az iskolai védőnői ellátás megoldása, de ehhez képest számos szakorvosi rendelés van helyben is, és nem kell Békéscsabára vagy Gyulára utazni.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!