Vasárnap megnyitották a tanévet a reformátusban


A tanévnyitó ünnepi istentiszteleten Palatinus Pál főigazgató az alábbi gondolatokkal köszöntötte a vendégeket, tanárokat, szülőket, diákokat.

Őszinte tisztelettel és megbecsüléssel köszöntök mindenkit intézményünk a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium tanévnyitó ünnepségén.

Megkülönböztetett tisztelettel köszöntöm:

-   Kálmán Tibor urat, Békés város polgármesterét

-   Polgár Zoltán urat, Békés város alpolgármesterét

-   Nagytiszteletű Molnár Máté lelkész urat, a fenntartónk képviselőjét

-   Kicska László Miklós intézményi lelkész urat

-   a lelkészi kart

-   Gellén Jánost, Gyülekezetünk főgondnokát

-   Szászné Sas Hajnalka iskolaügyi gondnok asszonyt

-   a Presbitérium megjelent tagjait

-  vezetőtársaimat:

Dr. Pataki Ágnes általános főigazgatóhelyettest, középiskolai intézményegység-vezetőt Kis Eszter gazdasági főigazgatóhelyettest Vég Gábor főigazgatóhelyettest Bíró Péter kollégiumi intézményegység-vezetőt Farkas-Piskóty Boglárka óvodai intézményegység-vezetőt.

Nagy szeretettel köszöntöm továbbá és mutatom be a 2024-2025-ös tanév új osztályait, diákjait.

A Petőfi utcai 1.a. osztály tanulóit, szüleiket, osztályfőnöküket, Szűcsné Öreg Erikát és tanítópárját Tóthné Kis Alexandrát.

A Rákóczi utcai 1.a. osztály tanulóit, szüleiket, osztályfőnöküket, Fekete Józsefnét és tanítópárját Sztraczinszki Andreát.

A felső tagozatra lépő 5. osztályosokat:

Az 5.a. osztály tanulóit, szüleiket, osztályfőnöküket, Túri Enikőt,

Az 5.b. osztály tanulóit, szüleiket, osztályfőnöküket, Vér Ferencnét,

Az 5.c. osztály tanulóit, szüleiket, osztályfőnöküket , Szeverényi Valériát.

Köszöntöm a középiskolába felvételt nyert diákokat:

Az 7.B. osztályt- a hat évfolyamos gimnáziumi osztály diákjait, szüleiket, osztályfőnöküket Vargáné Tuska Anita tanárnőt.

Az 9.A/C/D. osztály diákjait, szüleiket, osztályfőnöküket Gólyáné Zima Adrienn tanárnőt. A három betű, 3 képzési formát jelent: négy évfolyamos gimnázium, köznevelési típusú sportiskolai képzés, 5 éves technikum – vállalkozás és menedzsment ágazat.

Szeretettel felkérem Kálmán Tibor urat, Békés város polgármesterét, hogy köszöntse az új tanévet.

Kedves Ünnepi közösség!

Talán többen elgondolkodtak már azon, mit is ünneplünk mi ilyenkor? Hogy vége a szabadságnak, a nyárnak, a pihenésnek? Hogy újra taníthatunk, tanulhatunk, írhatunk és javíthatunk dolgozatokat?

Ám ha tovább gondoljuk, talán eszünkbe jut, hogy az emberek minden korban, és minden helyen rendszeresen ünneplik azokat a kulcspillanatokat, amelyek életünk állandó változásában fogódzót is jelentenek. Megünnepeljük a születésnapunkat, az új esztendőt és számtalan más alkalmat.

Szerintem, amit most ünneplünk, az annak a lehetősége, hogy életünket, sorsunkat jó irányba vigyük, hogy az új tanévvel ismét kapunk egy esélyt: bizonyíthatunk önmagunknak, megmutathatjuk, hogy a kitűzött céljaink, álmainkat képesek vagyunk valóra váltani. Ez persze többször jár valamiféle áldozattal, néha csak annyi, hogy a tengerpart helyett az iskolapadban üldögélünk, máskor talán azért nagyobbal is. De sohasem tudhatjuk pontosan, milyen kihívások, lehetőségek várnak majd ránk, Ezért vagyunk most itt. 

Kedves Diákok! Bizonyára mindenkinek van már kész terve az új tanévre. Melyik tartárgyból szeretne javítani, milyen délutáni foglalkozáson, edzésen, programon szeretné kipróbálni magát. Kezdjétek el megvalósítani! Váci Mihály szavait idézem most :

„Nem elég jóra vágyni: a jót akarni kell!
És nem elég akarni: de tenni, tenni kell!”

Kívánok erre a tanévre Nektek céltudatosságot, lelkesedést, kitartó szorgalmat, jó egészséget, és sok emlékezetes sikert.

Kedves Szülők! Ismételten megköszönöm bizalmukat, hűségüket, hogy a legféltettebb kincsük, a gyermekük tanítását-nevelését intézményünkre, kollégáimra bízták. Ez nagy lehetőség, de egyben nagy felelősség is az iskolánknak, pedagógusainknak. Bízom benne, hogy mindenki megtalálja a számítását. Tudjuk, hogy a gyermeknevelés nem könnyű dolog, de mindannyian a gyermekek, diákok érdekében kezdjük el a következő napot. Talán a helyes időbeosztás az egyik legnagyobb kihívás. Így szól erről egy mondás : „ A munka várhat, amíg megmutatod a gyermekednek a szivárványt,de a szivárvány nem fogja megvárni, hogy elvégezd a munkát.” Kívánom, hogy ebben az évben minél többször éljük át ezt az érzést, minél több szivárványban gyönyörködhessünk.

Kedves Diákok! Szülők! Bizonyára már mindenki hallott róla, hogy szeptember elsejétől a kormány rendeletben határozta meg az iskolába bevihető mobiltelefonok, hang és kép rögzítésére alkalmas eszközök használatát, E törvény értelmében a diákok az iskolába érkezéskor leadják ezeket az eszközöket, majd a tanítás végén átvehetik. Kérem mindenki megértő együttműködését ebben.

Végezetül hadd szóljak egy nyertes pályázatunkról is, remélem lesz folytatása is. Az idegen nyelvi munkaközösség az iskola vezetőségének támogatásával
2024 februárjában a Tempus Közalapítvány felé Erasmus+ pályázatot
nyújtott be. A pályázat sikeres elbírálásban részesült, így az Európai
Unió anyagi támogatásának köszönhetően iskolánk 16 tanulója (10-11.
évfolyamos diákok) 2025 tavaszán a világ legjobbjának tartott, finn
oktatási rendszer egyik fellegvárába, Jyväskyläbe
látogat el. Emellett több kolléga külföldi továbbképzésen, ill.
szakmai látogatáson vesz majd részt.

A 2024-2025. tanévet a következő igeszakasszal szeretném megnyitni:

„.. mennyei Atyátok sem akarja, hogy elvesszen egy is e kicsinyek közül”

Mt 18,11-14

Eredményes, egészséges, jó kedvű tanévet kívánok!

Szeretettel: Palatinus Pál, igazgató

 

Tételek: 1 - 20 / 83 (5 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


tanévnyitó