Kürti Sándor kapta idén a vármegyei polgármesteri díjat


Szerdán átvehette a rangos Polgárokért elismerést Békés Vármegye Önkormányzata ünnepi közgyűlésén Kürti Sándor tarhosi polgármester – tudtuk meg a falu első emberét felterjesztő Mucsi András vármegyei képviselőtől.

Kürti Sándor 2014-ben vette át Tarhos község vezetését. Az elmúlt években a képviselő-testülettel karöltve, Kovács József országgyűlési képviselő úr hathatós támogatásával Tarhos község páratlan fejlődésen ment át. 

A 2014-es választás után egy több száz milliós szennyvízberuházást mentett meg Tarhos, így 2015-ben a falu 90-%án megoldódott a szennyvízhálózat kiépítése és egy új tisztítóteleppel is gazdagodott a település. Mindig arra törekedtek, hogy egy élhető települést hozzanak létre, ami minden korosztálynak szolgálja az elképzeléseit és szórakozási igényeit. Ezért létrehozták egy „Tarhos Mindenkié” Civil Egyesületet, ami több mint 100  taggal rendelkezik, és már vannak benne a környező településről is tagok.

A fejlesztéséknél törekedtünk arra, hogy olyan beruházásokat valósítsunk meg, ami minden korosztályok számára fontos. Így elsőként az óvoda és az idősek napközi otthona kapott komplett felújítást. Folyamatosan javították a községben az úthálózatot, illetve a csapadékvíz-elvezető rendszert is sikerült felújítani. Ugyancsak megújult a községi könyvtár is.

Nagy szükség volt a romokban álló temető/ravatalozó ház felújítására, de ugyanilyen fontos volt az orvosi rendelő eszközeinek korszerűsítése is. Kürti Sándor polgármester úr kiváló kapcsolatokkal rendelkezik a Szeged-Csanádi Római Katolikus Egyházmegyével és Kiss-Rigó László püspök úrral. 2019-ben az Egyházmegye egy új templomot épített azon a szocialista mintatelepülésen, ahol sosem állt istentiszteleti hely. (Ez Közép-Európa egyik legmodernebb temploma.) A katolikus egyházzal karöltve mentették meg a falusi iskolát, példát adva más kistelepüléseknek is. 2022. januárjában még úgy tűnt, hogy az általános iskola bezárása kerül, de a püspökkel történt egyeztetés és megállapodás eredményeként fenntartóváltás valósult meg, így megmenekült az iskola. Az alsó tagozat után ismét visszaállt a megszüntetett felső tagozat.

Kiváló közösségi rendezvényeket szerveznek, a tarhosi falunap messze földön híres. A közösségszervezésben, a község megújításában nagy érdemeket szerző Kürti Sándor kitüntetését egyhangúan támogatta a vármegyei közgyűlés, akit az ünnepségen Mucsi András képviselő mellett Kónya István, a vármegyei önkormányzat térségi tanácsnoka is köszöntött (a fényképen). 

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!