Őszi - téli autózás - a rendőrség tanácsai!


A téli időszak jellemzője a későbbi napkelte és az egyre korábbi sötétedés, a nyárinál kedvezőtlenebb időjárási viszonyok, amelyek együtt rontják a biztonságos közúti közlekedés feltételeit.

A téli közlekedési balesetek előfordulásában gyakorta szerepet játszik, hogy a sofőrök nem az időjárási, a látási és az útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. Az őszi–téli átálláskor az autókon fontos ellenőrizni a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás, a fékrendszer, az ablaktörlő állapotát. Érdemes bekészíteni a kocsiba a hideg évszak kívánta kellékeket, mint a jégkaparó, a jégoldó spray. Fontos az évszaknak megfelelő, fagyálló ablakmosó használata, és sokat segít a páramentesítők alkalmazása is. A napi vezetési rutinban javasolt a nagyobb követési távolság, rossz időben a lassabb haladás, különösen a kezdő (vagy újrakezdő) sofőröknek. Ilyen átálláskor nagyon sokat segít egy tréning vezetéstechnikai pályán.

A közlekedésbiztonság társadalmi ügy és felelősség is. A rendőrség a megváltozott időjárási, látási és útviszonyok okán a forgalomban részt vevő, valamint az álló járművek kivilágítására az év hátralévő részében kiemelt figyelmet szentel, illetve az ellenőrzések során tapasztalt hiányosságok kapcsán tanácsokkal is segítik a közlekedőket. A láthatóságra az autósok mellett a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak is érdemes figyelniük, mert a biztonságuk alapja az is, hogy a forgalom többi résztvevője időben észrevegye őket.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!