Az április 26-ai testületi ülés beszámolója


Megszületett a helyi állattartási rendelet, köztestületté alakulhat a békési önkéntes tuzoltó egyesület. Egyebek mellett ezekről a kérdésekről döntött csütörtöki ülésén a városi képviselo-testület.




A tanácskozás elején a szokásoknak megfeleloen Izsó Gábor az elozo testületi ülés óta eltelt idoszakról szóló beszámolójáról tárgyaltak a helyi politikusok. A polgármester tájékoztatójából kiderült, hogy a közelmúltban az állatbarátok, az állatvédok és az önkormányzat szakemberei a polgármesteri hivatalban egyeztettek a békési állatmenhely létrehozásáról. A témában Obetkó Miklós, a Békéscsabai Civil Szervezetének Szövetségének alelnöke, a megyeszékhelyi állatvédok korábbi vezetoje is megosztotta tapasztalatait a fórum résztvevoivel.

A képviselo-testület ezután elfogadta a város 2006-os gazdálkodásáról szóló beszámolót. Az eloterjesztés során politikai felhangokat sem nélkülözo vita alakult ki a városvezetés és a szocialista frakció között. Szalai László, az MSZP helyi elnöke az elozo szocialista többségu képviselo-testület és Pataki István munkáját méltatta. Mint ismert, a Fidesz és a Jobboldali Összefogás Békésért Polgári Kör a tavaly októberi önkormányzati választások óta irányítja a települést. Izsó Gábor viszontválaszában a MSZP-s vezetés gazdálkodásának véleménye szerinti ellentmondásaira hívta fel a figyelmet.

A következo jelentosebb eloterjesztés a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2006. évi értékelése volt. A szakmai anyagban leírtak szerint tavaly 142-en részesültek rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban. A célra egymillió 356 ezer forintot fordított a város. Rendszeres gyermekvédelmi támogatást ugyanakkor 1890 gyermek kapott az önkormányzattól. Békésen tavaly december 31-ig 4.595 18 éven aluli fiatal illetve gyermek élt, ami az összlakosság 21,68 százalékát jelenti.

Több éves elokészítés után csütörtökön megszületett a helyi állattartási rendelet. A helyi jogszabály elfogadása elott az önkormányzat munkatársai számos szervezettel, szakhatósággal egyeztettek a kérdésben. A rendelet több övezetre osztja a várost, s pontosan rögzíti, hogy az adott területeken mennyi állatot tarthatnak a helyiek. A nagyvárosias lakóterületen például tilos haszonállatot tartani, míg a kertvárosi jellegu részeken csak kishaszonállat, prémes állat és baromfi nevelheto.

A testület úgy döntött, hogy a Békés Városi Önkéntes Tuzoltó Egyesület köztestületté alakulhat. Mint elhangzott a változás új munkahelyeket jelenthet a városban. A köztestülethez Tarhos, Bélmegyer, Murony is csatlakozna. A vita nem is annyira a köztestületté alakulásról, sokkal inkább a szervezet számára biztosított 3 millió forintos kölcsönrol alakult ki. A képviselok azonban végül úgy határoztak, hogy az említett összeget rövid futamideju kölcsönként biztosítják a tuzoltók számára.

A nyílt testületi ülés utolsó akkordjaként beszámolt eddigi munkájáról a romaügyi koordinációs tanács. A december 15.-tol muködo testület a polgármester munkáját segíti tanácsadással, véleményezéssel. Mucsi András tanácsnok tájékoztatója szerint a szervezet komoly lépéseket tett a cigány lakosság foglalkoztatása érdekében. A Szent Lázár Alapítvány, a Lazarus Kft és az Aktív Ház partneri segítségével hamarosan elindulhat a munka az egykori Hunyadi téri iskolaépületben. Ugyancsak komoly elorelépés, hogy a helyi buszjáratokon kíséro vigyázza a gyermekek biztonságát. Jó ütemben halad emellett a már említett Hunyadi téri létesítmény közösségi házzá, a cigányság és a többségi társadalom találkozási helyévé alakítása.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!