A Békési Választási Iroda tájékoztatója


HELYI VÁLASZTÁSI IRODA TÁJÉKOZTATÓJA


A Magyar Köztársaság Elnöke 2008. március 9-re Országos Ügydöntõ Népszavazást tûzött ki.


A népszavazásra feltett kérdések:


Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvõbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követõ év január 1-jétõl ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követõ év január 1-jétõl ne kelljen vizitdíjat fizetni?

Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsõfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?

A választópolgárok a névjegyzékbe történt felvételükrõl 2008. február 22-ig kapnak értesítést. A névjegyzékbõl való kihagyás, illetõleg törlés vagy a névjegyzékbe való felvétel miatt 2008. február 20-tól február 27-én 16.00 óráig lehet kifogást benyújtani a Polgármesteri Hivatal Jegyzõjénél.


A névjegyzék 2008. február 20-tól február 27-ig tekinthetõ meg a Polgármesteri Hivatalban.


A választópolgár személyesen, lakóhelyén szavazhat.


Amennyiben a választópolgár a szavazás napján nem tartózkodik a lakóhelyén, akkor belföldön igazolással szavazhat.

Igazolást kérni személyesen vagy meghatalmazott útján 2008. március 7-én 16.00 óráig, ajánlott levélben pedig úgy lehet kérni, hogy az 2008. március 4-ig megérkezzen a választási irodához. Igazolást legkésõbb 2008. március 7-én 16.00 óráig lehet kiadni.


Amennyiben külföldön tartózkodik a szavazás napján a Magyar Köztársaság nagykövetségein és fõkonzulátusain adhatja le szavazatát. A külképviseleti névjegyzékbe való felvételt személyesen vagy meghatalmazott útján 2008. február 22-én 16.00 óráig, ajánlott levélben pedig úgy lehet kérni, hogy az, 2008. február 22-ig megérkezzen a választási irodához.


A szavazatszámláló bizottságok választott tagjait a Jegyzõ javaslatára a képviselõtestület választja meg.


A szavazatszámláló bizottságok delegált tagjait a népszavazási kezdeményezést benyújtó és az Országgyûlésben képviselõcsoporttal rendelkezõ pártok legkésõbb 2008. február 29-én 16.00 óráig jelenthetik be a helyi választási iroda vezetõjénél.


A szavazókörök felülvizsgálata megtörtént, a szavazóhelyiségek címe nem változott a korábbi választás óta. A szavazóhelyiség címe a kiküldött értesítõn szerepel.


A szavazás március 9-én 6.00 órától 19.00 tart.


A mozgóurnát a választópolgár írásban kérheti a helyi választási iroda vezetõjétõl, illetõleg a szavazás napján a szavazatszámláló bizottságtól.


Igazolással szavazni csak a kijelölt szavazókörben lehet, mely az 5. számú szavazókör, Zeneiskola, Békés Petõfi Sándor u. 1. sz.


További részletes tájékoztatásért forduljanak a Polgármesteri Hivatalban a választási irodához.


Dr. Heinerné Dr. Kecskés Aranka

Békés, 2008. február 14. Jegyzõ

Helyi Választási Iroda Vezetõje


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!