H1N1 körkép Békésen! Frissítve!


Megjelent: 2009 November 12. ( Csütörtök ) 08:40
Módosítva: 2009 November 13. ( Péntek ) 07:33
Felháborodott szülők, csekély forgalom az oltásokból, megelőzési tanácsok - összeállításunk a Békés városi infulenza helyzetről!

Egyelőre bizonyított, kitenyésztett H1N1 eset nincs Békésen - tudta meg a Békés Mátrix ma reggel nem hivatalos forássból

Felháborodott szülők viszont már vannak, akik az óvodában egy olyan papírt kaptak, amelyen aláírásukkal kellett nyilatkozniuk arról, hogy beadatják vagy sem gyermeküknek a H1N1 elleni ingyenes védőoltást.

Több szülő a Békés Mátrixnak elmondta, hogy ez a papír olyan hatást váltott ki bennük, mintha rájuk kívánnák tolni a felelősség egy részét abban az esetben, ha a gyermekük mégis megbetegedne.

Bereczkiné Piroska, a Békési Kistérségi Óvoda vezetője ma délelőtti összesítés alapján cáfolta nem megrősített értesülésünket, miszerint van olyan óvoda, ahol az összes szülő nem kért volna a H1N1 elleni oltást gyermekének. Az igazgatónő elmondta, hogy a ma délelőtti legfirsebb összesítés alapján az óvodások alig ötöde, 18% -kapja meg szülői döntés alapján az ingyenes vakcinát.

Tóth Attila, a békési Turul patika tulajdonosa és főgyógyszerésze elmondta, Békésen pánik hangulatnak nyoma sincs, inkább a tanácstalanság a nagyobb, az oltószerből receptre egyelőre alig 40db fogyott - bár - tette hozzá - ez a szám nem tartalmazza az ingyenes, törvényileg fizetés mentes, a háziorvosoknál felvehető mennyiséget. A nem receptre felírt oltóanyag 1930 Ft-ba kerül és a beszállítása folyamatos - vannak készletek.

Kecskeméti Ferencné, a Jázmin Patika tulajdonosa és főgyógyszerésze szerint átlagos forgalmuk van az oltóanyagokból - a teljes választékból, az ellátás is folyamatos, a vitaminok terén is csak a szokásos őszi vitamin mennyiség fogy a patikából.

A főgyógyszerész szerint nem emelkedett a vitaminok forgalma sem.

Dr Pálmai Tamás háziorvos ma reggel folyamatos érdeklődésről számolt be a védőoltással kapcsolatban, mint elmondta, aki kéri az oltást, egyrészt a törvényileg kedvezményezet körben ingyenesen, illetve receptre felírva lehet juthat hozzá.

Dr Pálmai a megelőzésre a következőeket javasolja:

- Saját szervezet erősítésére felnötteknek napi 3 liter folyadék bevitele (víz!) gyermekeknek arnyosan.

- Természetes vitaminforrások fogyasztása: fokhagyma, savanbyú hordós káposzta, kiwi, citrom, grapfruit, narancs

- Könnyebben emészthető, párolt és szárnyas ételek fogyaszása

- Ha már mindenképpen C vitamin tabletával szeretnék pótolni, akkor napi 1000-2000mg fogyasztása ajánlott

- Kézmosás, cseppfertőzés és a zsúfolt helyek kerülése.

Képünkön: A H1N1 vírus


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!