Összesen 62 millió forintból fejleszti Békés az ivóvízrendszerét!


Megjelent: 2009 November 19. ( Csütörtök ) 16:19
Módosítva: 2009 November 20. ( Péntek ) 14:28
Több mint 62 millió forint vízíj fejlesztési hányadból 45,7 millió forintnyi vízközmű fejlesztést hajtott végre a békési önkormányzat az utóbbi időben, tudtuk meg Izsó Gábor polgármestertől, hogy a végsőkig elöregedett ivóvíz rendszert felújítsa. Már két éve annak, hogy döntött a város, a helyi víz-, és csatornadíjba beépítendő rekonstrukciós felárról – azóta több település is követte példáját - melyet azóta is külön számlán gyűjtöttek.

Az elmúlt időszakban több nagyobb felújítást is elvégeztek, erre szükség is volt, mert Békésen 2008-ban 565 csőtörés volt, a 117 km hosszú gerincvezetéken és a 70 km hosszú bekötéseken összesen. Az idei év száraz nyara nem kedvezett a földben lefektetett vezetékek állapotának, hiszen a szárazság okozta földmozgások csőtöréseket is okozhatnak az elavult rendszeren. Ennek ellenére valamivel kevesebb helyen kellett javítani a csöveket az előző évekhez képest. A szakemberek az elkövetkező évekre még látványosabb javulást várnak, a felújításoknak köszönhetően.

Már 2010-re számottevő csökkenést mutathat a rendszerből elfolyó ivóvíz mennyisége is. A becslések szerint az elmúlt években az ivóvíz mintegy 30 % -a nem a csapon folyt ki, hanem a rendszer repedésein távozott Békésen. A 2010-es adatok már ezen a területen is javulást mutathatnak majd.

A vízközműrendszer mellett a helyi szennyvíztisztító telep korszerűsítését is meg kell oldania Békésnek, mert az elfolyó tisztított víz paraméterei nem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak. A szakhatóságok 2010. december 31-ét szabták meg a felújítás elvégzésének határidejéül. A működés optimalizálásáért pályázati forrást szükséges bevonnia az önkormányzatnak, melyhez az önerőt szintén a vízdíj rekonstrukciós felár jelentené.

Ugyan sok a tennivaló még a helyi víz-és csatornarendszer modernizálásának terén, de a megye többi településéhez képest Békés élen jár a megoldások keresésében és a fejlesztések terén. Az elmúlt időszak döntései mára eredményeket is hoztak a városnak, igazolva azok helyességét.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!