Békésen lesz a megye központi irattára!


Megjelent: 2009 December 10. ( Csütörtök ) 14:43
Módosítva: 2009 December 11. ( Péntek ) 07:59
360 milliós beruházás első szakasza már elkészült, Domokos László, a megyei közgyűlés elnöke a helyszínen mutatta be a sajtónak a komplexum első részlegét.

Sajátos beruházásban játszik szerepet a Kollektív Kft, amely könyvtári polcrendszereket gyárt, de most saját telephelyét is átadva a megye folyamatosan épülő központi irattárának válik részévé, ahogy Balikó György ügyvezető fogalmazott: a suszterműhelyből cipőbolt lesz.

Domokos László a megyei közgyűlés elnöke ma délelőtt sajtóbemutatóra hívta a megyei és országos médiumokat, hogy megmutathassák a megye leendő központi irattárát, amely Békésen, a Verseny utcán, a Kollektív KFT telephelyén valósul meg.

A teljes beruházás keretében 122 000db tároló doboz és 14 400 folyóméter irat szakszerű eltárolására, a már feldolgozott, katalogizált levéltári anyag elhelyezésére nyílik mód.

A most átadott raktár rész 30 000 doboz tárolására alkalmas és mint Domokos László elmondta, a beruházással Békés a megyei levéltár második központjává válik, a későbbiekben a mostani békési fiók is itt kap majd helyet.

Dr Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója elmondta, a teljes komplexum befejezésekor kb 60%-os telítettségben lesz, a Békés Mátrix kérdésére elmondta, hogy a január második hetében induló anyag költöztetés keretében 4 helyről, Gyuláról, Gyulaváriból, Békésről és Békéscsabáról költöztetnek át iratokat, ez utóbbi helyszínről a Békéscsabán található, 1990-ig gyűjtött MSZMP-és komplett megyei pártarchívumot is

Jelenleg mintegy 2700 folyóméternyi iratot dolgoztak fel, de további 5160 folyóméternyi vár levéltári feldolgozásra.

Domokos László hangsúlyozta, a megye intézményei eddig 40 helyen tárolták archív irataikat, most viszont tettek egy központi lépést ezek egységes gyűjtésére, tárolására, melynek alapját a 20 évre felvett kötvény forrás biztosítja, azonban ez a beruházás is reális időn belül megtérül, sőt újfajta, piaci alapú plusz szolgáltatások nyújtására is képessé teszi a levéltárat.

A Békés Mátrix kérdésére Domokos László elmondta, a felszabaduló békési fiók épületével és a már ott működő asztalosipari műhellyel együtt egy vállalkozásokat és a szakképzést segítő komplexumot kívánnak az FGYKI keretén belül létrehozni.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!