300 éves évfordulót ünneplünk 2011-ben?


Megjelent: 2009 December 22. ( Kedd ) 14:33
Módosítva: 2009 December 23. ( Szerda ) 20:50
A képviselő-testület legutóbbi, decemberi ülésén Mucsi András képviselő azzal a javaslattal fordult képviselőtársaihoz, hogy 2011-ben a város ünneplje meg újraalapítása 300. évfordulóját.

A török kiűzése idején, valamint a Rákóczi-szabadságharc éveiben az egykor virágzó református mezőváros teljesen elpusztult, lakói elköltöztek, vagy kitelepítették őket. 1711-ben, a szabadságharc végével nyílt meg a lehetőség az újratelepülésre. A hagyomány szerint Ibrány városrészt azok ülték meg ismét, akik a Szabolcs megyei Ibrány településről költöztek haza városukba.

Mucsi András képviselő, református presbiter elmondta, hogy 1711 szimbólikus dátum a város és a református egyház életében, mivel ekkor alakult újra mindkét közösség, így a reformátusok gyülekezete is, amely akkor egy és ugyanaz volt a várossal, mivel mindenki református volt Békésen.

A reformátusok éppen ezért megemlékeznek a jubileumról, de javasolja, hogy a város is tegyen így. Éppen ezért a képviselő-testület Kulturális és Sport Bizottsága márciusban foglalkozik az ötlettel, egyeztetve a városi civil szervezetekkel és más közösségekkel. A képviselő honlapunknak elmondta: már Mester Péter úrral, a városvédők elnökével is ejtettek szót a 2011-es dátumról, az egyeztetést az ünnepek után folytatják.

„Az esemény jó alkalom arra, hogy a gazdasági nehézségek ellenére erősítsük békési identitásunkat, gyökereinket” – mondta a kereszténydemokrata képviselő.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!