Mi történt Békésen 2009-ben? III. rész


Megjelent: 2009 December 30. ( Szerda ) 15:23
Módosítva: 2013 Március 10. ( Vasárnap ) 10:14
Folytatjuk visszatekintésünket 2009-re! Július, Augusztus, Szeptember békési krónikája a Békés Mátrixon!

Július


A nyár mint általában, idén is a szabadságolások és a fesztiválok, a rendezvények ideje volt. Ezzel együtt uborkaszezonnak ezt az időszakot sem igazán lehetett nevezni.

Júliusban a kötelező előírások miatt az ország valamennyi hasonló létesítményéhez hasonlóan bezárta kapuit a békési szeméttelep, a hulladékot Gyomára szállítják a városból. Komoly szakmai sikert elérve több települést is érintő drogügy végére tett pontot a békési rendőrség. Egy más jellegű sikert is öregbítette a város hírnevét: a Belencéres Néptáncegyüttes gyermekcsoportját választották a csehországi Kunovicében megtartott XVI. Nemzetközi Folklórfesztivál legjobbjának.

Eközben tizenhét ingatlannal gyarapodott Békés lakásállománya. A város és a megyei önkormányzat ingatlancserében, illetve tulajdonjog ingyenes átruházásában állapodott meg. A szerződés értelmében a tarhosi zenepavilon és a hozzá tartozó területekkel együtt Békés tulajdonába került négy békési és 13 tarhosi lakás is. Apák napi rendezvényt tartottak a békési Bajza utcai Bóbita Bölcsődében. Hatalmas sikerrel és a szakma osztatlan elismerése mellett befejeződtek a Békés-tarhosi Zenei Napok. A hangversenyek mellett a programsorozat egyik legnagyobb szenzációja az volt, hogy kilenc év után ismét Csuta-kiállítás nyílt Békésen.


Augusztus


Kilencvennyolc éves korában elhunyt Püski Sándor könyvkiadó. Megnyitotta kapuit a Csuta-művésztelep. Több mint félszáz nevezés érkezett a Virágos Békés elnevezésű környezetszépítő versenyre. A hagyományőrzés és a közösségformálás jegyében immáron hatodik alkalommal rendezték meg a Békési Roma Fesztivált. Elkezdődött a megye egyetlen földrajzi eredetvédett pálinkájához, a Békési Szilvapálinkához alapanyagot szolgáltató vörös szilva szüretelése. A megnyitóünnepséggel hivatalosan is elkezdődött a "Kompetenciafejlesztés a Békési Kistérségi Általános Iskolában" elnevezésű, több mint 63 millió forintos oktatási program.

Összefogást kezdeményezett Izsó Gábor, Békés polgármestere az utóbbi időben a város külterületein elszaporodott lopások miatt. Első alkalommal rendeztek bolhapiacot Békésen. Komoly érdeklődés mellett rendeztek motoros találkozót Dánfokon. Több százan látogattak el a békési kishajókikötőben első alkalommal megtartott Kikötő-kupa elnevezésű játékos rendezvényre.

Elkezdődött a tanév, s ezzel párhuzamosan elindultak a dr. Hepp Ferenc Iskola felújítása is.


Szeptember


Elkezdődtek a Madzagfalvi Napok, a több ezer érdeklődő előtt megtartott programon a BékésMátrixot választották az Év szolgáltatójának. Elindult a békési szilvapálinka centrum építése. Első alkalommal rendezett nemzetközi nyugdíjas-találkozót a Békés Megyei Nyugdíjas-egyesületek Szövetsége. Békésen forgatták le a Palmetta Zenekar első videóklippjét. Két hétre hermetikusan lezárták a békési Jantyik Mátyás Múzeum Széchenyi tér 6. szám alatti épületének padlásterét a gázosítással történő rovarirtás miatt. Több mint négyezer kilogrammnyi elektronikai hulladékot adtak le a meghirdetett akción a békésiek.

folytatjuk!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!