Mi történt Békésen 2009-ben? IV. rész


Október, november, december történései Békésen.

Október


Elkezdődött a Békési Kistérségi Iskola Dr. Hepp Ferenc Tagintézményének több mint félmilliárd forintos felújítása. A Kultúrházak a XXI. században című fotópályázat eredményhirdetését, illetve a beérkezett képekből összeállított kiállítás megnyitóját rendezték a békési galériában. A fotósversengéshez az ötletet az adta, hogy hatvan évvel ezelőtt éppen Békésen nyílt meg Magyarország első vidéki művelődési háza. Több ezren látogattak el a hagyományos piacok hangulatát is megidéző szüreti vásárra Békésen. Több európai város után Békés mutathatta be kulturális és gasztronómiai értékeit Debrecenben. Sok százan vettek részt az immáron negyedik alkalommal megtartott békési tökmulatságon. A program mindkét napján számos érdekesség várta az érdeklődőket: a kilencéves Jenei Péter személyében pedig megválasztották az új tökkirályt. Békésen készítik el azt a háromméteres szobrot, amelyet a tragikus körülmények között meggyilkolt kézilabdázó, Marian Cozma emlékére állítanak majd fel Veszprémben – tudta meg a Békés Mátrix.


November


A békési születésű dr. Hepp Ferenc, a Magyar Kosárlabda Szövetség alapító tagja, nemzetközi sportdiplomata 100. születésnapja alkalmából rendeztek több településen is ünnepségeket. A fővárosban és szülőhelyén is számos programmal emlékeztek a kiváló szakemberre. A kulturális központban adták át a Békés megye szépségei elnevezésű rövidfilm-pályázat díjait. Próbaüzeméhez érkezett a békési uszodaberuházás. Mintegy hétmillió forintot osztott szét békési vállalkozások között munkahely-teremtésre, illetve -megőrzésre a helyi önkormányzat.. Az idén immáron második alkalommal kiírt Vállalkozói Alap elnevezésű pályázatra ezúttal öt helyi vállalkozás adta be szakmai anyagát. Tömegverekedés miatt kellett félbeszakítani a Békés—Méhkerék labdarúgó-mérkőzést. Két fejlesztéséhez összesen több mint 86 millió forinthoz jut az Európai Unió önerő alapjából Békés – derült ki november közepén. A Dr. Hepp Ferenc Tagiskola 550 millió forintos felújításához 27,5 millió, a Kistérségi Komplex Járóbeteg-ellátó Központ 621 milliós korszerűsítéséhez pedig 59 millió 814 ezer forint támogatást kap a település. Pályázati forrásból cserélte le az elavult karácsonyi világító díszek berendezéseit a békési önkormányzat. Megünnepelték a békési könyvtár fennállásának hatvanadik évfordulóját. Az intézmény 1949-es átadása országos jelentőségű esemény volt, hiszen mozgalom indult művelődési házak és bibliotékák alakítására. Minden előzetes várakozást felülmúlt az I. Békési Sportbál.


December


Sorozatbetörő ügyét zárta le a Békési Rendőrkapitányság. A fél tucatnyi bűncselekménnyel gyanúsított férfi ügyét vádemelési javaslattal küldték meg az ügyészségnek. Békésen is megkezdték az átmeneti segélyfák kiszállítását a rászorulóknak. Hatfős békési küldöttség járt a település erdélyi testvérvárosában, Gyergyószentmiklóson. Átadták a békési uszodát. Harmadik alkalommal nyerte Békés városa a Kerékpárosbarát Település címet. Az elismerést kedden a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumban Budapesten vette át Izsó Gábor polgármester. A város korábban 2006-ban és 2008-ban nyerte el a díjat.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!